Křupavý chřestový koláč


Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
Je mnoho důvodů, proč se na krátkou chřestovou sezónu těšit a chřest na talíři rozhodně stojí za to! To ale u nás víme, však naše “bílé zlato” dosahuje mezinárodního věhlasu! K oblíbeným způsobům přípravy patří koláče a spojení celozrnného křehkého těsta, sýrové náplně a chřestu je naprosto geniální! Jak si připravit chřestový koláč?
Porce
20 cm koláčová forma
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
Těsto
    mouka 300g celozrnná špaldová
    máslo 220g studené
    voda 4-6lžic studená
    cukr 1lžíce třtinový
    sůl 1lžička
Náplň
    chřest 300g
    sýr 100g typu Gruyère
    sýr 50g parmezán
    vejce 5ks
    smetana 3lžíce
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku a přidáme cukr a sůl.
  2. Máslo nakrájíme na malé kostky a přidáme do mísy.
  3. Pomocí nože, nebo prsty, začneme všechno spojovat dohromady (jako když zpracováváme drobenku) do té doby, než budeme mít směs o stejné konzistenci, jako na drobenku.
  4. Po lžících začneme přidávat studenou vodu a hněteme, dokud se vše nezačne spojovat dohromady do jedné masy (v těstě mohou zůstat kousky másla – to dodá těstu křupavost).
  5. Těsto zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice na 1 hodinu.
  6. Mezitím si připravíme náplň a chřest: chřest umyjeme, odkrojíme asi 2 cm dřevnatého konce (bílý chřest ještě oloupeme po hlavičky, zelený nemusíme).
  7. Dáme vařit na 4-5 minut do vroucí osolené vody.
  8. Poté chřest vybereme a propláchneme studenou vodou.
  9. Na náplň si smícháme vejce spolu se smetanou a rozšleháme.
  10. Přidáme nastrouhané sýry a dochutíme solí a pepřem.
  11. Troubu předehřejeme na 180°C.
  12. Formu na koláč si vymažeme máslem, nebo vyložíme pečicím papírem.
  13. Těsto z ledničky vyválíme na pomoučeném válu a pak ho vtlačíme do formy, odřízneme přebývající okraje.
  14. Dno těsta propícháme vidličkou.
  15. Vyložíme alobalem a dno zatížíme například fazolemi.
  16. Dáme předpéct na 10 minut do trouby.
  17. Poté koláč vyndáme a odstraníme alobal a fazole.
  18. Urovnáme chřest a přelijeme sýrovou směsí.
  19. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme 30 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout.
  20. Po upečení koláč vyndáme a necháme vychladnout.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*