Rebarborový clafoutis


Když nastane sezóna třešní, pečeme my Češi bublaninu a Francouzi clafoutis [klafuti]. I když většina francouzských dezertů vypadá hodně složitě, v tomto případě je to naopak. Tento moučník je hodně rychlý a zmizí z talíře stejně rychle, možná i rychleji, než trvala jeho příprava. Těsto se podobá tomu na palačinky, proto by se měl jíst clafoutis teplý nebo vlažný, aby těsto nespadlo. I když se clafoutis připravuje tradičně právě s třešněmi, jeho kouzlo spočívá v tom, že k jeho přípravě lze použít jakékoliv sezónní ovoce. V tomto receptu jsme použili netradičně rebarboru - právě díky kyselosti se skvěle snoubí s jemným karamelizovaným těstem. Jak na to?
Když nastane sezóna třešní, pečeme my Češi bublaninu a Francouzi clafoutis [klafuti]. I když většina francouzských dezertů vypadá hodně složitě, v tomto případě je to naopak. Tento moučník je hodně rychlý a zmizí z talíře stejně rychle, možná i rychleji, než trvala jeho příprava. Těsto se podobá tomu na palačinky, proto by se měl jíst clafoutis teplý nebo vlažný, aby těsto nespadlo. I když se clafoutis připravuje tradičně právě s třešněmi, jeho kouzlo spočívá v tom, že k jeho přípravě lze použít jakékoliv sezónní ovoce. V tomto receptu jsme použili netradičně rebarboru - právě díky kyselosti se skvěle snoubí s jemným karamelizovaným těstem. Jak na to?
Porce
8 osob
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    rebarbora 4-6stonek
    vejce 2ks
    žloutek 2ks
    mléko 100ml
    třtinový cukr 2lžíce
    hladká mouka 2lžíce
    máslo na vymazání formy
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 190 °C - pečeme zprudka, aby povrch zkaramelizoval. .
  2. Stonky rebarbory omyjeme a nakrájíme na kousky.
  3. Zapékací formu (nebo mističky) vymažeme máslem.
  4. Nakrájenou rebarboru dáme na dno a zasypeme 2 lžícemi cukru.
  5. Mandlovou mouku, špaldovou mouku, zrníčka z vanilkového lusku, cukr, vejce, žloutky, smetanu a mléko smícháme a připravíme hladké těsto.
  6. Směsí přelijeme rebarboru.
  7. Pečeme 30 – 40 minut (záleží na formě) – při pečení neotvíráme troubu, aby se těsto nesrazilo.
  8. Clafoutis by měl být zkaramelizovaný a nadýchaný.
  9. TIP: Podáváme teplý a lehce zaprášený moučkovým cukrem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*