Mille-feuille

Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. Jeho název, který získal díky listovému těstu, by se dal přeložit jako „tisíc plátků“. Tradičně jej tvoří tři vrstvy právě listového těsta a plní se žloutkovým krémem „crème pâtissière“. Krém lze nahradit například šlehačkou, nebo krémem z mascarpone, a šlehačky. Přípravu si lze usnadnit a urychlit také použitím již hotového listového těsta, samozřejmě však lze zážitek umocnit domácím listovým těstem.

Cronut

Za touto hříšnou sladkostí stojí opět francouzská dovednost a vynalézavost, respektive skvělý nápad francouzsko-amerického cukráře Dominiqua Ansela. V jeho hlavě se totiž zrodila myšlenka připravit těsto na croissanty a udělat z něj donut. Což strhlo v New Yorku naprosté šílenství.
Fíkové cupcakes s banánem

Cupcakes se sušenými fíky a banánem

Tyto malé roztomilé dortíky si v poslední době získaly velmi na popularitě a staly se oblíbeným dezertem, bez kterého se neobejde snad žádná oslava. Těsto podle tohoto receptu chutná po čokoládě a banánech, sladkost mu dodají sušené fíky. Krém připravený z mascarpone a smetany a dochucený sušenými banány krásně křupe. Jak na to?

Batátový koláč

Batáty, neboli sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. V posledních letech se u nás staly velmi oblíbenými. Chutnají totiž skvěle a jsou velmi zdravé. Díky přítomnosti cukru mají přirozeně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. V kuchyni je můžeme využít mnohostranně, stejně jako brambory. Jsou vhodné k vaření, zapékání, ale také k pečení dezertů. Tentokrát jsme pro vás připravili slaný batátový koláč.
Kuře s hroznovým vínem a bylinkami

Kuře s hroznovým vínem a bylinkami

Je tolik způsobů, jak připravit kuře a přeci mohou překvapit. Kuře chutná skvěle s bylinkami a nejrůznějším kořením. Vyzkoušeli jste jej někdy s hroznovým vínem? To totiž nemusí být jen součástí jednohubek, ale lze ho využít i při vaření. Hroznové víno má totiž vynikající chuť, která dodá celému pokrmu šmrnc! Vyzkoušejte kuře dušené na hroznech!
Rebarborový clafoutis

Rebarborový clafoutis

Když nastane sezóna třešní, pečeme my Češi bublaninu a Francouzi clafoutis [klafuti]. I když většina francouzských dezertů vypadá hodně složitě, v tomto případě je to naopak. Tento moučník je hodně rychlý a zmizí z talíře stejně rychle, možná i rychleji, než trvala jeho příprava. Těsto se podobá tomu na palačinky, proto by se měl jíst clafoutis teplý nebo vlažný, aby těsto nespadlo. Jak na to?
omáčka béarnaise

Omáčka béarnaise

Znáte oblíbenou francouzskou omáčka béarnaise? Je to právě jeden z těch pokrmů, do kterých se přidává estragonový ocet. A tím u pokrmu docílíme proslulého francouzského šmrncu. Pojďme ji vyzkoušet. Zde je recept: 
Rajčata po provensálsku s gorgonzolou

Rajčata po provensálsku s gorgonzolou

Pokud se vám letos urodilo na zahrádce velké množství rajčat, vyzkoušejte jednoduchý recept na tato rajčata, který vás přenese na slunných jih do francouzské Provence.
Francouzský sýrový sendvič – Croque-Monsieur

Francouzský sýrový sendvič – Croque-Monsieur

Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
Třešňová galetka

Třešňová galetka

Plné košíky třešní většinou putují do marmelád a koláčů. Klasikou mezi třešňovými koláči je určitě bublanina, ale nebojte se vyzkoušet i nové recepty. Třeba tuto křehkou galette neboli galetku.
Sous-vide - lahodná krůtí prsa

Sous-vide – lahodná krůtí prsa

K přípravě tohoto receptu potřebujete speciální vakuovou svářečku a hrnec na vodní lázeň. Krůtí maso bude po přípravě "sous-vide" šťavnaté a lahodné, protože se nevysuší jako při běžném smažení nebo grilování. Proto není jej třeba dochutit tolik, jak jste zvyklí.