Mille-feuille


Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. Jeho název, který získal díky listovému těstu, by se dal přeložit jako „tisíc plátků“. Tradičně jej tvoří tři vrstvy právě listového těsta a plní se žloutkovým krémem „crème pâtissière“. Krém lze nahradit například šlehačkou, nebo krémem z mascarpone, a šlehačky. Přípravu si lze usnadnit a urychlit také použitím již hotového listového těsta, samozřejmě však lze zážitek umocnit domácím listovým těstem.
Mille-feuille je tradiční francouzský dezert. Jeho název, který získal díky listovému těstu, by se dal přeložit jako „tisíc plátků“. Tradičně jej tvoří tři vrstvy právě listového těsta a plní se žloutkovým krémem „crème pâtissière“. Krém lze nahradit například šlehačkou, nebo krémem z mascarpone, a šlehačky. Přípravu si lze usnadnit a urychlit také použitím již hotového listového těsta, samozřejmě však lze zážitek umocnit domácím listovým těstem.
Porce
4 porce
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    listové těsto 1balení cca 300 g
Krém Pâttisière
    mléko 300ml plnotučné
    smetana 200ml
    žloutky 100gramů
    cukr 70gramů pískový
    hladká mouka 50gramů
    máslo 50gramů
    cukr 1lžíce moučka, na posypání
Pokyny
  1. Nejprve připravíme žloutkový krém, protože na jeho vychlazení budeme potřebovat několik hodin.
  2. Žloutky vyšleháme v kuchyňském robotu a postupně přidáváme cukr.
  3. Do vyšlehaných žloutků přidáme prosátou hladkou mouku.
  4. V rendlíku přivedeme do varu mléko, 100 ml smetany a vanilkový lusk. Jakmile se směs vaří, stáhneme z ohně, vyndáme lusk a část směsi vmícháme do žloutků.
  5. Poté přelijeme zpět do rendlíku.
  6. Přivedeme na mírném plameni k varu a začneme míchat. Směs necháme vařit několik vteřin, ale dáváme pozor, aby se žloutky nesvařily.
  7. Hotový krém vlijeme do studené mísy a mícháme metličkou, abychom jej co nejrychleji ochladili.
  8. Do teplého krému zašleháme máslo a vyšlehanou smetanu, kterou jsme si připravili z druhých 100 ml.
  9. Promícháme, povrch urovnáme a přikryjeme úplně natěsno potravinářskou fólií (fólie musí být přímo na krému).
  10. Necháme chladit několik hodin.
  11. Mezitím, co se krém chladí, upečeme základ z listového těsta.
  12. Troubu předehřejeme na 220°C.
  13. Listové těsto rozválíme na plát tenký cca 2 mm.
  14. Plech vyložíme pečicím papírem, položíme listové těsto a propícháme vidličkou.
  15. Pečeme přibližně 10 – 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
  16. Ještě než vychladne, nakrájíme hotové těsto na stejně velké plátky (násobek 3)
  17. Jakmile je krém vychlazený, připravíme dezert.
  18. Každý kousek se skládá ze 3 vrstev těsta a 2 vrstev krému – na první plátek naneseme cukrářským pytlíkem krém, přikryjeme druhým plátkem, opět naneseme krém a nakonec přikryjeme posledním plátkem.
  19. Na závěr poprášíme moučkovým cukrem.
  20. Před podáváním necháme odpočinout v ledničce.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*