Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Vývar je naprostý základ, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Výborný je jako polévka, ale využít ho lze také jako základ pro celou řadu dalších receptů - polévek i omáček. Do vývaru, můžeme přidat také různé odřezky zeleniny, které se na jinou úpravu už nehodí. Vývar můžeme připravit také pouze z kostí/masa, koření, cibule a zbylou zeleninu přidat až před koncem vaření, aby zůstala hezky svěží. Připravte si pravý vývar jako od babičky s celestýnskými nudlemi podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Vývar je naprostý základ, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Výborný je jako polévka, ale využít ho lze také jako základ pro celou řadu dalších receptů - polévek i omáček. Do vývaru, můžeme přidat také různé odřezky zeleniny, které se na jinou úpravu už nehodí. Vývar můžeme připravit také pouze z kostí/masa, koření, cibule a zbylou zeleninu přidat až před koncem vaření, aby zůstala hezky svěží. Připravte si pravý vývar jako od babičky s celestýnskými nudlemi podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
5 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Vývar
    voda 3l
    hovězí kosti 1,5kg (morkové, kloubové), případně maso - např. žebra
    cibule 1ks větší, i se slupkou
    mrkev 3ks
    petržel 2ks
    celer 1/3ks
    pórek 1/2ks
    pepř 5kuliček celý
    nové koření 4kuličky
    celer 2řapíky
    bylinky tzv. bouquet garni
Celestýnské nudle
    mléko 130ml
    vejce 1ks
    petržel nebo pažitku
    olej na smažení
Pokyny
  1. Maso i kosti dáme do pekáče a pečeme na 230 °C v troubě asi 40 minut.
  2. Když maso před vařením opečeme, získá vývar hezky tmavou barvu.
  3. Pokud chceme vývar světlý, tak pečení vynecháme.
  4. V polovině doby pečení přidáme k masu očištěnou a pokrájenou zeleninu (klidně na větší kusy). Společně pečeme dalších 20 minut.
  5. Opečené maso i zeleninu přendáme do většího hrnce, přidáme koření, osolíme, zalijeme vodou a pozvolna vaříme asi 3-4 hodiny (klidně i déle).
  6. Během vaření průběžně naběračkou sbíráme pěnu a různé další "nečistoty", aby zůstal vývar čirý.
  7. Nakonec vývar přelijeme přes jemné síto, nebo plátýnko.
  8. Do vývaru můžeme obrat maso, případně do něj vrátit část zeleniny.
  9. Pokud chceme, aby zelenina vypadala svěže, připravíme ji zvlášť, nebo ji přidáme na posledních cca. 30 minut vaření.
  10. Než se vývar uvaří, připravíme si domácí celestýnské nudle.
  11. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a postupně přidáváme mouku.
  12. Vše důkladně prošleháme a přidáme nasekané čerstvé bylinky.
  13. Do rozehřáté pánve nalijeme olej a usmažíme trochu silnější palačinky. Ty poté zarolujeme, nakrájíme na tenké plátky a před podáváním je vložíme do polévky spolu s čerstvými bylinkami.

TIP od Jakvkuchyni.cz: a co dodá polévce úplně jiný říz? Domácí játrové knedlíčky, které můžeme do polévky také přidat.

Slupky a zbytky zeleniny patří na kompost, nebo do bioodpadu. Můžeme je také znovu použít v duchu zero waste vaření. Co si ze slupek zeleniny připravit Spirálovou pochoutku podle seriálu Vaříme beze zbytku? Pokud je zelenina zakoupena v obalech, například v plastových sáčcích, třídíme tyto obaly do žlutého kontejneru na plasty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*