Pečená jarní zelenina

Zelenina má mnoho chutných podob a kombinací a s příchodem jara si můžeme opět začít více užívat čerstvé a sezónní zeleniny. Naprosto nepřekonatelná je zprudka pečená zelenina jen s několika základními surovinami, jako je olej, sůl a bylinky. K její přípravě můžeme skvěle využít zeleninové zbytky z lednice. Do jarního pekáčku je nejlepší použít svěží zeleninu, která bude po upečení krásně křupat. Na závěr přidáme vajíčka, bylinky nebo jarní cibulku. Pečenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, lehký oběd nebo večeři. Zbylou zapečenou zeleninu můžeme použít do salátů, těstovin, toustů nebo třeba tortilly.
Zelenina má mnoho chutných podob a kombinací a s příchodem jara si můžeme opět začít více užívat čerstvé a sezónní zeleniny. Naprosto nepřekonatelná je zprudka pečená zelenina jen s několika základními surovinami, jako je olej, sůl a bylinky. K její přípravě můžeme skvěle využít zeleninové zbytky z lednice. Do jarního pekáčku je nejlepší použít svěží zeleninu, která bude po upečení krásně křupat. Na závěr přidáme vajíčka, bylinky nebo jarní cibulku. Pečenou zeleninu můžeme podávat jako přílohu, lehký oběd nebo večeři. Zbylou zapečenou zeleninu můžeme použít do salátů, těstovin, toustů nebo třeba tortilly.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4–6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 min
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brokolice 200g
    chřest 150g
    mrkev 150g baby karotka
    hrášek 100g
    niva 100g nebo gorgonzola
    vejce 5-6ks
    olivový olej 4lžíce
    cibule 2ks
    bylinky naklíčené
Pokyny
  1. Troubu si předehřejeme na 210 °C. Nejprve pečeme zeleninu, která vyžaduje delší dobu pečení.
  2. Brokolici očistíme a nakrájíme na růžičky.
  3. U chřestu odřízneme konce (1 – 2 cm) a oloupeme spodní část slupky.
  4. Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny.
  5. Ředkvičky nakrájíme na kolečka, nebo na měsíčky.
  6. Plech vymažeme olejem, nebo vyložíme pečicím papírem.
  7. Na plech rozprostřeme cibuli, brokolici, ředkvičky, chřest, karotku a hrášek.
  8. Pokapeme olejem, posolíme a promícháme.
  9. Rozprostřenou zeleninu pečeme 15 minut.
  10. Plech vyndáme z trouby a přidáme zbylou zeleninu (kadeřávek).
  11. Vše lehce promícháme a ve směsi vytvoříme důlky, do kterých vyklepneme vejce.
  12. Nakonec rozdrobíme na směs sýr, můžeme ještě přidat koření, sůl nebo pepř dle chutí.
  13. Pečeme ještě přibližně 12 – 15 minut, dokud se bílek nezpevní, ale žloutek bude stále tekutý.
  14. Vyndáme z trouby a nakonec ještě posypeme nakrájenou čerstvou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*