Velikonoční chléb s bylinkovou náplní

S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 závin
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
1,5 hodiny
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    tvaroh 250g měkký
    mléko 100ml
    niva 100g
    česnek 3stroužek
    vejce 2ks
    máslo 2lžíce povolené
    špenát hrst
    petrželka hrst
    sůl špetka
    sůl a pepř na dochucení
Pokyny
  1. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.
  2. Rozšleháme 1 vejce s mlékem a přimícháme vlažné rozehřáté máslo a sůl.
  3. Vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme a necháme hodinu v chladu odležet.
  4. Připravíme si tvarohovou náplň.
  5. Tvaroh rozetřeme s nivou, prolisovaným česnekem, najemno nakrájenou cibulkou, špenátem a nasekanými bylinkami.
  6. Směs dle chuti osolíme a opepříme a vše promícháme.
  7. Odpočaté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát, rozprostřeme náplň a zatočíme jako roládu.
  8. Konce dobře přimáčkneme.
  9. Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, povrch propíchneme vidličkou.
  10. Druhé vejce rozmícháme s trochou vody a potřeme jím povrch rolády.
  11. Nakonec posypeme kmínem.
  12. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova (cca 30 – 40 minut).
  13. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*