Velikonoční chléb s bylinkovou náplní


S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
S velikonočním obdobím se pojí nejen mnoho sladkých, ale i slaných receptů. Jedním ze symbolů Velikonoc a jara je zelená barva, I proto bývají součástí velikonočních pokrmů právě mladé a zelené bylinky. Ty najdete i v dnešním receptu na velikonoční chléb, který si můžeme připravit nejen na velikonoční oslavy. Skvěle bude chutnat i v průběhu roku jako netradiční snídaně, svačina, nebo pohoštění pro návštěvu.
Porce
1 závin
Doba přípravy
1,5 hodiny
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    tvaroh 250g měkký
    mléko 100ml
    niva 100g
    česnek 3stroužek
    vejce 2ks
    máslo 2lžíce povolené
    špenát hrst
    petrželka hrst
    sůl špetka
    sůl a pepř na dochucení
Pokyny
  1. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.
  2. Rozšleháme 1 vejce s mlékem a přimícháme vlažné rozehřáté máslo a sůl.
  3. Vypracujeme vláčné těsto, přikryjeme a necháme hodinu v chladu odležet.
  4. Připravíme si tvarohovou náplň.
  5. Tvaroh rozetřeme s nivou, prolisovaným česnekem, najemno nakrájenou cibulkou, špenátem a nasekanými bylinkami.
  6. Směs dle chuti osolíme a opepříme a vše promícháme.
  7. Odpočaté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát, rozprostřeme náplň a zatočíme jako roládu.
  8. Konce dobře přimáčkneme.
  9. Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, povrch propíchneme vidličkou.
  10. Druhé vejce rozmícháme s trochou vody a potřeme jím povrch rolády.
  11. Nakonec posypeme kmínem.
  12. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova (cca 30 – 40 minut).
  13. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*