Hovězí vývar z žeber

Kromě toho, že jsou vývary zdravé a patří mezi oblíbené polévky, tvoří také základ mnoha dalších jídel - od polévek po omáčky. Hovězí vývar můžeme vařit přes noc, ale také jen hodinu. Jak si připravit vydatný vývar z hovězích žeber prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
Kromě toho, že jsou vývary zdravé a patří mezi oblíbené polévky, tvoří také základ mnoha dalších jídel - od polévek po omáčky. Hovězí vývar můžeme vařit přes noc, ale také jen hodinu. Jak si připravit vydatný vývar z hovězích žeber prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
5 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 3l
    hovězí maso 1,5kg žebra + případně morkovou kost
    cibule 1ks větší
    mrkev 3ks
    petržel 2ks
    celer 2řapíky
    celer 1/3ks
    pórek 1/2ks
    pepř 5kuliček
    nové koření 4kuličky
Pokyny
  1. Maso i kosti dáme do pekáče a pečeme na 230 °C v troubě asi 40 minut.
  2. V polovině doby pečení přidáme k masu očištěnou a pokrájenou zeleninu (klidně na větší kusy).
  3. Společně pečeme dalších 20 minut.
  4. Opečené maso i zeleninu dáme do většího hrnce, přidáme koření, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme asi 3-4 hodiny (klidně i déle).
  5. Během vaření průběžně naběračkou sbíráme pěnu a různé další "nečistoty", aby zůstal vývar čirý.
  6. Nakonec vývar přelijeme přes jemné síto, nebo plátýnko.
  7. Do vývaru můžeme přidat bokem uvařené nudle, obrat maso, případně do něj vrátit část zeleniny (pokud chcete, aby zelenina vypadala svěže, připravte ji zvlášť).
  8. Do hotového vývaru přidáme čerstvé bylinky (petržel, pažitku...).
V mrazáku vydrží vývar bez problémů několik měsíců. V takovém případě je nejjednodušší vývar co nejvíce zredukovat.

Odkrojky a zbytky zeleniny patří na kompost, nebo vytřídit do sběrných nádob na bioodpad. Pozor, kosti, ani odřezky masa do bioodpadu ani na kompost nepatří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*