Kromě toho, že jsou vývary zdravé a patří mezi oblíbené polévky, tvoří také základ mnoha dalších jídel - od polévek po omáčky. Hovězí vývar můžeme vařit přes noc, ale také jen hodinu. Jak si připravit vydatný vývar z hovězích žeber prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Kromě toho, že jsou vývary zdravé a patří mezi oblíbené polévky, tvoří také základ mnoha dalších jídel - od polévek po omáčky. Hovězí vývar můžeme vařit přes noc, ale také jen hodinu. Jak si připravit vydatný vývar z hovězích žeber prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
5 porcí
|
Doba přípravy
45 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
3l
hovězí maso
1,5kg
žebra + případně morkovou kost
cibule
1ks
větší
mrkev
3ks
petržel
2ks
celer
2řapíky
celer
1/3ks
pórek
1/2ks
pepř
5kuliček
nové koření
4kuličky
bobkový list
2ks
|
Pokyny
- Maso i kosti dáme do pekáče a pečeme na 230 °C v troubě asi 40 minut.
- V polovině doby pečení přidáme k masu očištěnou a pokrájenou zeleninu (klidně na větší kusy).
- Společně pečeme dalších 20 minut.
- Opečené maso i zeleninu dáme do většího hrnce, přidáme koření, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme asi 3-4 hodiny (klidně i déle).
- Během vaření průběžně naběračkou sbíráme pěnu a různé další "nečistoty", aby zůstal vývar čirý.
- Nakonec vývar přelijeme přes jemné síto, nebo plátýnko.
- Do vývaru můžeme přidat bokem uvařené nudle, obrat maso, případně do něj vrátit část zeleniny (pokud chcete, aby zelenina vypadala svěže, připravte ji zvlášť).
- Do hotového vývaru přidáme čerstvé bylinky (petržel, pažitku...).
V mrazáku vydrží vývar bez problémů několik měsíců. V takovém případě je nejjednodušší vývar co nejvíce zredukovat.
Odkrojky a zbytky zeleniny patří na kompost, nebo vytřídit do sběrných nádob na bioodpad. Pozor, kosti, ani odřezky masa do bioodpadu ani na kompost nepatří!