Drkotina


V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?
V dřívějších dobách patřilo maso spíše ke svátečním pokrmům a sezona vepřového masa byla hlavně v období zabijaček. Ty se konaly vždy v zimě a jejich cílem bylo zpracovat pokud možno každý kousek vepře a zabezpečit rodinu masem na dlouhou dobu. K zabijačce nepatří pouze prejt, ovar, sádlo nebo škvarky, které jsou obecně známé, ale také například huspenina, která je na Slovácku známá jako drkotina. Jak si připravit huspeninu doma?
Porce
10 porcí
Doba přípravy
Doba vaření
Suroviny
    vepřové maso 500g vepřové nožičky
    vepřové maso 300g nakrájené na kostičky
    játra 100g vepřová nakrájená na kostičky
    česnek 5stroužek
    petržel 2ks nakrájený na kostičky
    ocet 2lžíce
    mrkev 2ks nakrájená na kostičky
    cibule 2ks
    celer 1ks nakrájený na kostičky
    černý pepř 1 lžíce kuličky
    nové koření 1 lžíce
    majoránka 1lžíce
Pokyny
  1. Nožičky zalijeme vodou tak, aby byly potopené.
  2. Přidáme pepř a nové koření a vaříme je 1 hodinu.
  3. Přidáme maso, petržel, mrkev, celer a cibuli a vaříme 25 minut.
  4. Vložíme ještě nadrobno pokrájená játra a vaříme dalších 10 minut.
  5. Vodu doléváme, aby maso zůstalo ponořené.
  6. Nakonec pepř a nové koření vyjmeme, osolíme, přidáme majoránku a utřený česnek.
  7. Dochutíme octem, nalijeme do formy a dáme ztuhnout.
  8. Hotové nakrájíme na plátky, podáváme s chlebem a se zeleninou.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*