Staročeská nádivka


Na velikonoční stůl patří tradiční recepty, které se těší velké oblibě. Kromě mazance, beránka a malovaných vařených vajíček, by na velikonočně prostřeném stole neměla chybět ani tradiční velikonoční nádivka. Staročeská nádivka se pekla jako první masové jídlo, které přicházelo po předvelikonočním půstu. Připravovala se na Bílou sobotu a skládala se ze tří druhů vařeného masa. Další nedílnou součástí bylo velké množství zelených bylinek, které se v době Velikonoc daly nasbírat na loukách a stráních (například kopřiva, pampeliška, petrželka, medvědí česnek atd.). Tyto bylinky se do nádivky přidávaly kvůli životodárné síle a jako hlavní symbol jara.
Na velikonoční stůl patří tradiční recepty, které se těší velké oblibě. Kromě mazance, beránka a malovaných vařených vajíček, by na velikonočně prostřeném stole neměla chybět ani tradiční velikonoční nádivka. Staročeská nádivka se pekla jako první masové jídlo, které přicházelo po předvelikonočním půstu. Připravovala se na Bílou sobotu a skládala se ze tří druhů vařeného masa. Další nedílnou součástí bylo velké množství zelených bylinek, které se v době Velikonoc daly nasbírat na loukách a stráních (například kopřiva, pampeliška, petrželka, medvědí česnek atd.). Tyto bylinky se do nádivky přidávaly kvůli životodárné síle a jako hlavní symbol jara.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    maso 500g vepřové, telecí
    maso 250g uzené
    vývar 250ml z uzeného masa
    máslo 50g
    vejce 6ks
    pečivo 6ks rohlíky
    špenát 1misk nasekané listy
    bylinky petrželka, mladé kopřivy, jarní cibulka
    máslo na vymazání
Pokyny
  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme je vývarem z uzeného masa.
  2. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí.
  3. Z bílků ušleháme polotuhý sníh.
  4. Vařené maso a vařené uzené maso nakrájíme na kostky.
  5. K pečivu přidáme maso, osolíme, opepříme a přidáme nasekaný špenát a bylinky.
  6. Vše promícháme a přidáme ušlehané máslo se žloutky.
  7. Směs jemně promícháme.
  8. Nakonec přidáme ušlehaný sníh a opatrně promícháme.
  9. Zapékací nádobu vymažeme máslem a rozprostřeme do ní nádivku.
  10. Troubu předehřejeme na 190°C a zapékáme cca 30 – 40 minut.
Tags: , , , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*