Špenát z mladých kopřiv


Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
Pokud jste někdy měli možnost otevřít staré české kuchařské knihy, zjistíte, že sezónní potraviny byly velmi často využívané. Mezi jednu z nich patřívala i kopřiva, která se začíná do české kuchyně postupně vracet. Roste téměř všude a mnozí ji mají v nemilosti jako plevel, byť patří k nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám. Především teď na jaře, kdy kopřiva ještě nekvete, je vhodné ji sbírat. Pro kuchyňské zpracování jsou nejlepší mladé rostlinky a vrcholky, které s trochou šikovnosti proměníme v lahodný pokrm, třeba ve výtečný špenát! Je pikantní a jemný. Pokud kopřivy spaříme a rozmixujeme, můžeme si je uložit do mrazáku a připravit si špenát i během roku. Jak na to?
Porce
4 porce
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    kopřiva 500g česrtvé mladé listy
    česnek 3stroužek
    vejce 2ks
    cibule 1ks
    sádlo 1lžíce
Pokyny
  1. Nasbírané kopřivy omyjeme a spaříme pár minut ve vroucí vodě (aby si zachovaly barvu).
  2. Propláchneme studenou vodou.
  3. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na sádle a přidáme spařené kopřivy.
  4. Osolíme a přidáme najemno nastrouhaný česnek.
  5. Vše povaříme do změknutí.
  6. Poté rozmixujeme, zahustíme 2 vejci a za stálého míchání ještě chvíli povaříme.

TIP: Podáváme se sázenými vejci, můžeme přidat vařené brambory. Zvolit můžeme i maso, párky nebo klobásku tak, jak jsme zvyklí u klasického špenátu.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*