Hlavička aneb beránek naslano

Tradiční velikonoční nákyp, tzv. hlavičku, si můžete upéct ve formě beránka.
Tradiční velikonoční nákyp, tzv. hlavičku, si můžete upéct ve formě beránka.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 forma
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    uzená krkovice 300g vařená
    vejce 5ks
    pečivo 1/2ks veka
    mléko 4dcl
    špenát 100g sekaný
    kopřivy 100g čerstvé
    muškátový ořech 1/2lžičky strouhaný
    pepř černý
    máslo na vymazání formy
    strouhanka na vysypání formy
Pokyny
  1. Veku nakrájejte na kostičky, které v misce zalijete mlékem.
  2. Kopřivy omyjte a pak je nahrubo nasekejte. Krkovici nakrájejte na kostky a spolu se špenátem a kopřivami přidejte do mísy.
  3. Mezitím si vymažte formu máslem a vysypte ji moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 160 °C.
  4. Rozklepněte vejce, bílky si připravte do šlehací nádoby a žloutky přidejte do mísy.
  5. Obsah mísy okořeňte muškátem, solí a pepřem.
  6. Z bílků, do níž jste přidali špetku soli, ušlehejte tuhý sníh a pak jej opatrně zapracujte do těsta.
  7. Těsto zlehka přemístěte do vymazané formy vysypané strouhankou a pečte při teplotě 160 °C asi 45 minut.
  8. Hotového beránka obložte na míse čerstvými kopřivami, pampeliškami a sedmikráskami.
  9. Jako oči poslouží dva hřebíčky, čumáček nahradí třeba kolečko mrkve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*