Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
|
|
Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
|
|
Porce
4 porce
|
|
Doba přípravy
30 minut
|
|
Chod
|
Suroviny
|
maso
1kg
vepřová panenka
máslo
2lžíce
cibule
1ks
mouka
2lžíce
hladká
vývar
300ml
masový
smetana
250ml
citrónová šťáva
1lžička
křen
5lžic
nastouhaný
bobkový list
3ks
nové koření
3kuličky
pepř
5ks
|
Pokyny
- Maso nakrájejte na plátky, zlehka naklepejte (stačí i rukou), osolte, opepřete a poprašte moukou.
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a plátky na něm z obou stran rychle osmahněte.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, počkejte, až zesklovatí, a pak podlijte troškou vývaru.
- Nechte asi 10 minut podusit.
- Měkké plátky vyjměte a uložte nejlépe do termonádoby.
- Do výpeku vlijte smetanu rozmíchanou s moukou, přidejte zbytek vývaru, najemno nastrouhaný křen a všechno koření.
- Ještě asi 20 minut povařte. Hotovou omáčku dochuťte citronovou šťávou, cukrem a solí.
- Plátky masa rozdělte na talíře (případně předtím trochu přihřejte) a pak přelijte omáčkou.
- Nejlepší přílohou je dušená rýže, ale skvělé jsou i bramborové placky.
