Kvašená zelenina – v hlavní roli červená řepa

Kvašená zelenina se z mnoha důvodů těší čím dál větší oblibě. Kysané zelí nebo kvašáky jsou to první, co nás ve spojení s kvašenou zeleninou napadne, fermentaci ale můžeme uplatnit i u jiné zeleniny. Co je to pickles a recept na domácí kvašenou řepu přináší Jakvkuchyni.cz v článku!

Kvašená zelenina - v hlavní roli červená řepa
Článek Kvašená zelenina – v hlavní roli červená řepa na Jakvkuchyni.cz o zpracování a tipech na recepty s červenou řepou (Zdroj: Shutterstock.com).

Kvašení  je jeden z nejstarších způsobů konzervace potravin. Dříve kvašení zeleniny zajišťovalo převážně větší dostupnost zeleniny v zimním období, a tím i větší pestrost stravy. Dnes se kvašená zelenina konzumuje celoročně pro její pozitivní vliv na zdraví. Kvašením se zvýrazní chuťové vlastnosti zeleniny, zlepší stravitelnost, zvýší podíl vitamínu C a enzymů. Bakterie mléčného kvašení, které mají probiotický efekt, jsou důležité pro správné fungování naší mikroflory a tím imunity.

Jaký je rozdíl v kvašené zelenině a pickles?

Klasické kysané zelí lze považovat za krajovou specialitu zemí střední a východní Evropy. Výroba kvašeného zelí trvá několik týdnů. Ne vždy, ale musíme na výsledek čekat tak dlouho.

V tom se liší tzv. pickles, neboli krátce (rychle) kvašená zelenina, která je hotová za pár dní. 

DOBRÉ VĚDĚT
Více o zdravotních benefitech, které přináší kvašení zeleniny v článku
Fermentace aneb bakterie pracují pro nás.
Kvasit můžeme nechat různé druhy zeleniny, experimentovat lze i s délkou kvašení a různými druhy přísad (koření, množství soli aj.).

Ke kvašení se hodí zelenina, která obsahuje sacharidy. Ty totiž slouží jako zdroj energie pro bakterie mléčného kvašení.

Jaká zelenina je vhodná pro kvašení? 

Kvasit mohou jednotlivé druhy samostatně, ale většinou se používá kombinace více druhů zeleniny dle chuti a dostupnosti. Hotová kvašená zelenina vydrží v lednici několik týdnů.

Recept na jeden z nejběžnějších receptů na pickles ze zelí, mrkve a cibule v receptu Klasická kvašená zelenina. 

Červená řepa v kuchyni – jak ji využít?

První záznamy o červené řepě pocházejí už z období Babylonie. Dnes se u velké části z nás netěší příliš velké oblibě, přestože jde o chutnou a zdraví prospěšnou zeleninu. Obsahuje totiž řadu cenných látek: 

  • vitamínů (C, B, kyselina listová aj.);
  • minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, železo, křemík  aj);
  • vlákniny;
  • antokyanů (přírodní barviva), která jsou výbornými antioxidanty. 
    Barvivo zvané betanin, rozšiřuje věnčité cévy a zpevňuje stěnu vlásečnic a pomáhá tak v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Pokud řepu zkvasíme, blahodárný účinek zvýšíme ještě o pozitivní účinky probiotik. Jak si doma připravit kvašenou řepu? S receptem od Jakvkuchyni.cz jednoduše!

Domácí křupavá kvašená červená řepa

Červenou řepu nastrouháme nebo nakrájíme na velmi tenké plátky. Přidáme sůl (na 1000 g zeleniny cca 20 g soli) a dobře promícháme. Pro lepší chuť je možné přidat i koření (bobkový list, pepř, česnek, cibuli, hřebíček aj).

Řepu namačkáme do čisté sklenice – dle potřeby můžeme přidat vodu tak, aby byla řepa ponořená. 

Důležité je zamezit přívodu vzduchu do sklenice, proto je pokládáme víčkem dolů. Někdy může štáva při kvašení z nádoby vytékat, proto sklenice pokládáme raději na tác. 

Necháme uzrát v pokojové teplotě, dokud ve sklenici pozorujeme bublinky. Poté skladujeme v lednici.

Tip od Jakvkuchyni.cz: při kvašení červené řepy vzniká tzv. řepný kvas, který je dobrý nejen k pití, ale i jako základ do boršče nebo jej lze využít i pro přípravu domácích barevných těstovin. Také ho můžeme použít jako tzv. startér pro další kvašení.

Jak kvašenou řepu využít?

Řepu můžeme použít při přípravě pomazánek, salátu, k těstovinám nebo jako přílohovou zeleninu k obědu či večeři. Můžeme ji přidat i do polévky.
Důležité je ale zmínit, že kvašená zelenina by se neměla tepelně upravovat, jinak přijdeme o enzymy a bakterie mléčného kvašení.

POZOR
Pokud trpíte na ledvinové kameny, není z důvodu přítomnosti kyseliny šťavelové vhodná konzumace většího množství červené řepy.

Kvašená zelenina je vhodným zdrojem přísunu vitamínů nejen v zimě. Můžeme se dokonce setkat i s doporučením, že každé denní jídlo by mělo být zakončeno kvašenou zeleninou. 

V našich zeměpisných podmínkách to není běžné, ale určitě doporučujeme kvašenou zeleninu vyzkoušet a častěji ji zařazovat do jídelníčku.

A jak si připravit červenou řepu levně a snadno doma? Jistou vitamínovou bombou je domácí kvašená řepa s kedlubnou a cibulí. Jak na to?

Domácí pickles z červené řepy

Domácí pickles z červené řepy

Červená řepa je levnou a dostupnou surovinou. Vyzkoušejme ji podle receptu Jakvkuchyni.cz netradičně - kvašenou. Dodá ním potřebné živiny,...

Recept - suroviny a postup

Řepa by měla být určitě součástí našeho jídelníčku a nezáleží na tom, zda ji budeme jíst syrovou, nebo kvašenou. Jako se vším ale platí “všeho s mírou. Základem správného a zdravého stravování je pestrá strava.

Odřezky zeleniny, které nevyužijeme, patří na náš kompost, nebo vytřídit do bioodpadu. Šetřeme místo v koši se směsným odpadem, třiďme odpad, umožníme tak jeho zpracování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*