Čočkový salát s řepou


Červená řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na náš organismus, zejména na cévy a játra. V našem jídelníčku bychom červené řepě měli dát určitě šanci. Navíc se hodí skvěle pro přípravu salátů. Pokud tedy budete mít chuť na večeři nebo oběd plný vitamínů, pak vyzkoušejte tento salát s trochou podzimních chutí. Řepu jsme doplnili o luštěniny a kapustičky a k podávání jsme zvolili lůžko ze zelených salátků. Balkánský sýr je třešničkou na dortu.
Červená řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na náš organismus, zejména na cévy a játra. V našem jídelníčku bychom červené řepě měli dát určitě šanci. Navíc se hodí skvěle pro přípravu salátů. Pokud tedy budete mít chuť na večeři nebo oběd plný vitamínů, pak vyzkoušejte tento salát s trochou podzimních chutí. Řepu jsme doplnili o luštěniny a kapustičky a k podávání jsme zvolili lůžko ze zelených salátků. Balkánský sýr je třešničkou na dortu.
Porce
4 porce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Suroviny
    čočka 300g vařená
    červená řepa 200g vařená
    šalotka 1ks
    kapusta 150g růžičková
    česnek 3stroužek
    olivový olej 3-4lžíce
    sýr 50g balkánský
    limetka 1/2 nebo citrón
Pokyny
  1. Nejprve si uvaříme červenou čočku a červenou řepu. Čočku propláchneme teplou vodou a vložíme do hrnce. Přelijeme vodou a vaříme 15 – 20 minut. Po uvaření vodu scedíme a čočku propláchneme studenou vodou. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě tak dlouho, dokud nebude řepa měkká. Vodu slijeme a necháme vychladnout.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem si rozprostřeme omyté kapustičky rozkrojené na polovinu, šalotku rozkrojenou na osminky a stroužky česneku
  3. Zakápneme olivovým olejem a osolíme.
  4. Pečeme v troubě pod grilem (200° C) cca 10 minut, nebo dokud nebudou kapustičky a šalotka zlatavé.
  5. V mističce si připravíme zálivku – smícháme olivový olej, pepř, šťávu z limetky a med.
  6. Jakmile bude řepa studená, nakrájíme ji na kostičky a přidáme k čočce.
  7. Stejně tak si nakrájíme ogrilovanou šalotku a česnek a přidáme k čočce.
  8. Nakonec přidáme kapustičky.
  9. Přelijeme zálivkou a vše promícháme.
  10. Podle chuti ještě osolíme a opepříme.
  11. Servírujeme na zeleném salátu a posypeme balkánským sýrem.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*