Červená řepa patří mezi lokální sezónní zeleninu, která je navíc cenově dostupná. bez problémů koupíme během celého roku. Obsahuje minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Vyzkoušejte originální recept na dušené hovězí s řepou a bylinkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Suroviny: červená řepa
Bliny, neboli mini lívanečky, jsou netradiční obměnou pro jakékoliv sváteční pohoštění. Jestliže máte už dost klasických chlebíčků, zkuste hostům připravit jednoduché a rychlé jednohubky. Bliny se podávají především s kaviárem, ale skvěle chutnají i s pomazánkami. Při jejich přípravě si můžeme vyhrát i s ozdobou a vytvořit tak velmi atraktivní předkrm.Vyzkoušejte je podle Jakvkuchyni.cz s lososem nebo s pomazánkou z červené řepy. Jak na to?
Už jste zkoušeli použít červenou řepu jako přílohu? Nejeden z nás má možná nepříjemné chuťové zážitky spojené se školní jídelnou, která nám červenou řepu znechutila, není ale potřeba se této delikátní zeleniny obávat. Co jí takhle dát po letech šanci? Nejenže má téměř magické zdravotní účinky, ale lze z ní připravit skvělé pokrmy a přílohy. V tomto receptu přinášíme návod na univerzální pyré z řepy a brambor, které můžeme použít jako přílohu k masu, nebo i k pečené zelenině.
Červená řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na náš organismus, zejména na cévy a játra. V našem jídelníčku bychom červené řepě měli dát určitě šanci. Navíc se hodí skvěle pro přípravu salátů. Pokud tedy budete mít chuť na večeři nebo oběd plný vitamínů, pak vyzkoušejte tento salát s trochou podzimních chutí. Řepu jsme doplnili o luštěniny a kapustičky a k podávání jsme zvolili lůžko ze zelených salátků. Balkánský sýr je třešničkou na dortu.
Červenou řepu nemusíme využívat pouze jako součást hlavních pokrmů. S její pomocí dokážeme vykouzlit i neobvyklé občerstvení k vínu či pivu. Přinášíme jednoduchý recept, jehož příprava zabere jen pár minut. K přípravě receptu můžeme využít stejně tak řepu čerstvou jako sterilovanou. Řepa získá v kombinaci se slaninou, bylinkami a balzamikovou redukcí chuťově nový rozměr.
Jakvkuchyni.cz přináší jednoduchý a rychlý recept na domácí džus z jablka a mrkve. Jdeme na to.
Zapomeňme na nezdravé mastné brambůrky. Ze zdravé červené řepy si připravíme výborné domácí chipsy, které se skvěle hodí jako odpolední svačina, nebo večer k televizi.
Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. Funguje jako prevence rakoviny, detoxikuje, zlepšuje činnost mozku a zpomaluje projevy stárnutí. Vyzkoušejte naši pomazánku z červené řepy jako dip k nachos nebo i jen tak namazanou na pečivu.
Potřebujete se v zimních dnech pořádně zahřát? Boršč je ideální odlehčené jídlo, které v současných mrazech uspokojí vaše chuťové buňky, je dietní a také vás zahřeje.
Použijte zimní kořenovou zeleninu, přidejte brokolici a pro kontrast med a ocet. Tento zimní salát vás překvapí výraznou chutí. Zasytí vás a navíc dodá extra dávku zdraví.
Červená řepa je bohatou zásobárnou vitamínou, minerálů a živin. Osvěžující pomazánka s křenem vás povzbudí i vizuálně, díky své výrazné červené barvě. Zkuste k ní třeba sojovou majonézu.