Hustá, krémová, voňavá a sytá! Tahle polévka kombinuje jemnost květáku s výrazností čedaru a křupavostí slaniny i krutonů. A když ji na závěr posypeme čerstvou pažitkou, vznikne dokonalý chuťový zážitek. Připravte si lahodnou krémovou polévku s cheddarem, bylinkami a slaninovými chipsy a bylinkami podle receptu od Javkuchyni.cz!
|
Hustá, krémová, voňavá a sytá! Tahle polévka kombinuje jemnost květáku s výrazností čedaru a křupavostí slaniny i krutonů. A když ji na závěr posypeme čerstvou pažitkou, vznikne dokonalý chuťový zážitek. Připravte si lahodnou krémovou polévku s cheddarem, bylinkami a slaninovými chipsy a bylinkami podle receptu od Javkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
25 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- V hrnci rozehřejeme ghí.
- Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
- Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky.
- Růžičky květáku přidáme do hrnce a několik minut pozvolna opékáme.
- Zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř.
- Vaříme, dokud není květák měkký.
- Když je květák měkký, polévku rozmixujeme tyčový mixérem na hladký krém.
- Nakonec ji zjemníme smetanou, vmícháme najemno nastrouhaný čedar a už jen krátce povaříme, aby se sýr rozpustil.
- Dle potřeby polévku dochutíme solí a pepřem.
- Slaninu orestujeme na pánvi dokřupava.
- Hotovou ji odložíme bokem a tuk ponecháme v pánvi.
- Den starý chléb nakrájíme na kostičky, které opečeme v pánvi, ve které jsme připravovali slaninu. Krutony můžeme připravit také na plechu v troubě.
- Polévku podáváme se slaninovými chipsy, krutony a můžeme ji také ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Pokud je obal od smetany plastový, stačí ho důkladně vyprázdnit a vytřídit do kontejneru na plasty. Pokud je obal kartonový, patří do kontejneru označeného oranžovou samolepkou.