Játra v současnosti patří spíše k těm opomíjeným potravinám, které se v jídelníčku nevyskytují příliš často. Je to ale škoda! Jsou dobře dostupná, a navíc obsahují velké množství železa a dalších vitamínů. Pokud neholdujeme játrům vcelku, zkusme například játrové knedlíčky do polévky nebo výbornou játrovou paštiku, která je za pár minut hotová!     
| 
 | 
 
Játra v současnosti patří spíše k těm opomíjeným potravinám, které se v jídelníčku nevyskytují příliš často. Je to ale škoda! Jsou dobře dostupná, a navíc obsahují velké množství železa a dalších vitamínů. Pokud neholdujeme játrům vcelku, zkusme například játrové knedlíčky do polévky nebo výbornou játrovou paštiku, která je za pár minut hotová!      
 | 
          | 
 
Porce     
2 malé skleničky     
 | 
          | 
 
Doba přípravy     
25 minut     
 | 
          | 
 
Chod     
 | 
Suroviny
| 
 Paštika
  | 
Pokyny    
Paštika
- V pánvi rozehřejeme 50 g másla a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
 - Játra očistíme - zbavíme blan, nakrájíme na menší kousky a orestujeme cca 4 minuty na pánvi (játra musí zůstat uvnitř hezky růžová).
 - Osolíme, opepříme a přidáme koření.
 - Opečená játra spolu s celým obsahem pánve vložíme do mixéru, přidáme smetanu a začneme mixovat.
 - Postupně po malých kouscích pak přidáváme také zbylé máslo a dále mixujeme, aby se propojilo s játry.
 - Nakonec paštiku ochutnáme a případně ještě dosolíme a opepříme.
 - Hotovou paštiku dáme do skleniček a necháme v lednici vychladit.
 
Cibulová marmeláda
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a cukr a začneme ji pozvolna opékat.
 - Přidáme tymián, sůl a pepř.
 - Dále přilijeme také červené víno a balzamiko a asi 30 minut pozvolna opékáme, aby se odpařila veškerá tekutina a cibulová směs hezky zhoustla.
 - Nakonec ještě dle chuti dosolíme, přidáme pepř, cukr, balzamiko.
 
Klasické máslo se obvykle prodává v tzv. kompozitním obalu tvořeném papírovou a hliníkovou vrstvou. Tento obal patří do směsného odpadu.
