Objevte kouzlo thajské kuchyně a zamilujte si jídla plná svěžích a vyvážených chutí

Čerstvá zelenina a ovoce, mořské plody, kari, citronová tráva a kokosové mléko. To jsou základní suroviny thajské kuchyně. Její vyvážené a harmonické chutě si zamilujete a navíc vám prozradíme dva skvělé recepty na kari pastu a lepivou rýži s mangem.

Objevte kouzlo thajské kuchyně

Původ thajské kuchyně

Thajsko se rozprostírá mezi Čínou a Indií, dvěma kulinářskými velikány. Není proto divu, že obě země thajskou kuchyni od pradávna ovlivňovaly. V průběhu let na Thajsko působili také Portugalci, Holanďané a Japonci.
Z období kolonialismu zde najdeme pozůstatky Francie a Anglie.
Thajská kuchyně všechny tyto vlivy vstřebala a vytvořila z nich jedinečné a svérázné pokrmy.

Krajové kuchyně v Thajsku – specifika

Thajsko je rozlehlou zemí a každý kraj nabízí své speciality. V Bangkoku jsou to například smažené nudle Pad Thai nebo polévka Tom Yum. Na ostrovech v jižním Thajsku a na severu v horách ochutnáme různá jídla z krevet, například krevetové karbanátky s medovou omáčkou nebo smažené krevety v trojobalu.
Všechna jídla ale budou mít jedno společné: rovnováhu a harmonii. Ty jsou podle buddhismu podstatou a smyslem života a jejich vliv protíná celý život usměvavých Thajců.

Tradiční suroviny v thajské kuchyni

Mezi tradiční thajské suroviny patří bezesporu jasmínová rýže, citronová tráva, čerstvá zelenina a ovoce, ryby, plody moře, kuřecí a vepřové, rybí omáčka, kokosové mléko a v neposlední řadě chilli. Thajci si na pálivosti zakládají, proto pokud nemáte rádi pálivé chutě, trvejte při objednávání jídel neoblomně na “no spicy”. Kuchař nám stejně trochu chilli přihodí a naše jídlo nakonec bude pálivé tak akorát.

Jaká jsou jídla během dne v Thajsku?

Thajská kuchyně je velmi zdravá, lehká a jídla jsou vždy připravena z čerstvých surovin. Ke snídani si v Thajsku vychutnáme omeletu s rýží, rýžovou kaši nebo polévku s masem či plody moře.
Během dne se podávají nejčastěji restované nudle na tisíc způsobů.
K večeři čeká hostina minimálně o 5 chodech.
Thajci milují polévky, saláty ze zeleniny a ovoce i maso. Na talíři nám ale může přistát i smažený hmyz.

Tradiční pokrmy

Nejznámější thajská polévka Tom Yam se připravuje ze zeleniny, krevet, citronové trávy, hub, zázvoru a rybí omáčky.
V thajských salátech najdeme maso, ryby, zeleninu, ovoce nebo mořské plody. Dochucují se omáčkami a citronovou šťávou.
V Thajsku bychom měli určitě ochutnat Khao Soi – domácí vaječné nudle v jemné kari omáčce dochucené limetkou, nakládanými hořčičnými listy, šalotkou a chilli.
Na závěr si pro nás thajská kuchyně připravila svěží dezert v podobě manga s lepivou rýží, oslazený kokosovým mlékem a třtinovým cukrem.
Nejlepší je vše zapít čerstvě lisovanými šťávami nebo pivem. Mezi thajské nejznámější značky piv patří Kloster, Amarit a Singha.

Pravidla stolování v Thajsku

Pro Thajce je jídlo společenskou událostí a schází se při něm celá rodina nebo přátelé. Pokud chceme jíst jako Thajci, zapomeňme na klasický příbor. Použít můžeme hůlky, ale především vidličku a lžíci. Nůž na stole nenajdeme. Proč? Vše je nakrájeno na malé kousky a tak není potřeba.
Pozor si ale dejme na správné používání vidličky – nevkládá se do úst, slouží jen k nahrnování pokrmu na lžíci.

Thajská kari pasta

Thajská kari pasta

Thajská kuchyně se neobejde bez kari. Vybrat si můžeme červené, zelené nebo žluté. Thajské gastronomii vyznáme upřímnou lásku tím, že...

Recept - suroviny a postup
Kao Niew Mamuang

Kao Niew Mamuang

Pod thajským názvem Kao Niew Mamuang se skrývá nám už více známé Mango sticky rice neboli lepkavá rýže s mangem a kokosovým mlékem. Tuto...

Recept - suroviny a postup

Země úsměvů nebo také Země tisíců Buddhů. Vysněná lokalita našich exotických dovolených a celosvětově proslulá kuchyně plná zdravých receptů. To je Thajsko. Je to ale také země, kde lidé holýma rukama rozebírají staré počítače a mobily, zbytek pak pálí a dýchají jedovaté výpary. Jsou to vesničané, kteří pijí vodu kontaminovanou průmyslovým odpadem a děti se zdraví škodlivým množstvím olova v krvi. Proč? Díky velkému množství odpadu, který se do země vyváží. Věděli jste, že 15 % plastů z Evropy míří do jihovýchodní Asie? Buďme ohleduplní. Každý náš krok směrem k větší udržitelnosti pozitivně ovlivní životy lidí na druhé straně planety.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*