Poznejte anglickou kuchyni a vychutnejte si čaj o páté


Francouzský spisovatel Pierre Daninos prohlásil, že Angličané vynalezli konverzaci u tabule, aby na své jídlo zapomněli. Souhlasíte? My rozhodně ne. Možná anglická kuchyně není tolik nápaditá jako francouzská, ale rozhodně má co nabídnout.

Poznejte anglickou kuchyni a vychutnejte si čaj o páté

Původ anglické kuchyně

Na počátku novověku se puritáni zasadili o to, aby se v anglické kuchyni nepoužívaly chuťově výrazné suroviny. Nenajdeme v ní proto česnek, cibuli nebo složité omáčky.

Anglická gastronomie

Tradiční pokrmy vychází z kombinací chleba, sýrů, dušeného či pečeného masa, zeleniny a ryb.
Oblíbené je také kari anebo jídla připravovaná ve woku. Tento styl přípravy pokrmů přišel z Indie a Číny díky britskému impériu a poválečné imigraci.

Anglická kuchyně sice není příliš bohatá na suroviny, ale ochutnat zde můžeme více jídel, než by se na první pohled mohlo zdát. Za vyzkoušení určitě stojí brambory plněné zeleninou nebo masem (Jacket Potatoes), hovězí/jehněčí mleté maso se zeleninou a bramborovou kaší (Cottage/Shepherds Pie) nebo tradiční vánoční pudink se sušeným ovocem.

Anglická kuchyně: Fish&Chips a English breakfast

Nejznámější a oblíbenou anglickou pochoutkou je zaručeně Fish&Chips – smažená obalovaná ryba s hranolky a octem.
Celosvětově známá je i anglická snídaně, takzvaná English breakfast. Co všechno nám v jejím případě přistane ráno na talíři?
Nemůže chybět vaječné volské oko, smažená slanina, opečené klobásky, chléb (oblíbené jsou toasty), fazole v rajčatové omáčce, smažené žampióny, rajčata a Earl Grey s mlékem. Opravdová snídaně šampiónů, co říkáte?

Ve Velké Británii existuje více jak 400 druhů klobásek. Nejčastěji se vyrábí z čerstvého hovězího nebo vepřového masa a mezi nejznámější patří Lincolnshire s bylinkami či  Cumberland.

Čaj o páté

Původně s touto myšlenkou přišla vévodkyně Anna z Bedfordu roku 1840. Mezi lehkým obědem a večeří měla hlad a proto si začala ke svačině připravovat čaj a sendvič.
Později se k ní přidaly její přítelkyně a podávaly se také lívance, palačinky a vdolky. Vrcholem celého odpoledne byl čaj, který rozlévala sama paní domu.

Americký spisovatel Henry James řekl „V životě je jen pár hodin, které jsou příjemnější,než doba zasvěcená rituálu nazvaného čaj o páté.“
My s ním souhlasíme. A aby byly chvíle u šálku čaje ještě příjemnější, připravíme si k němu dva výtečné dezerty. Apple Crumble a Cream Tea. Jdeme na to.

Apple Crumble

Apple Crumble

Nejjednodušší anglický moučník. Podáváme ho teplý, přelitý pudinkem, šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny.

Recept - suroviny a postup
Cream Tea

Cream Tea

Myslíte si, že jde o krémový čaj? Pak jste na omylu. Cream Tea je anglická odpolední svačinka sestávající z tradičního malého skotského...

Recept - suroviny a postup

Třídicí okénko: V anglické kuchyni se používá velké množství zeleniny. Víte, jak naložit s odřezky? Kompostujte! Založení kompostu je velmi snadné a jde to i v bytě. Více o kompostování bioodpadu se dočtete v našem článku Bioodpad – kam s ním? Třiďte a kompostujte!

Tento článek je součástí seriálu "Mezinárodní kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Francouzské koblížky – les chouquettes
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*