Poznejte maďarskou kuchyni – už jste ochutnali studenou polévku z višní?


[Total: 1    Average: 5/5]

Maso, ryby, chléb, rajčata, zelí a červená paprika. To jsou synonyma maďarské kuchyně, která se vyznačuje hutnými, ostrými chutěmi, i přesto ale pokrmy chutnají vyváženě. Mnoho z nich v české gastronomii zdomácnělo, jsou ale kulinářské výtvory, které byste právě s Maďary nespojovali. Zjistěte více o maďarské kuchyni a na konci se můžete těšit na překvapivý recept.

Poznejte maďarskou kuchyni a ochutnejte studenou polévku z višní

Původ maďarské kuchyně

Maďarskou kuchyni ovlivnila jak strava pastevců z Velké uherské nížiny, tak i kuchyně zemí jako jsou Rakousko, Německo nebo Turecko.
V maďarské kuchyni najdeme především maso (hovězí, vepřové, zvěřina), ryby, silná vína, sýry a chléb. Ten je tu obzvlášť oblíbený.  O Maďarech se dokonce říká, že by nejraději jedli chléb s chlebem. Ze zeleniny nikdy nechybí rajčata, cibule, česnek a zelí, velké oblibě se těší také paprika.
Čím Maďaři opravdu nešetří, je koření. Kromě soli a pepře milují především právě papriku, kterou podávají ke každému jídlu doma i v restauraci.
Právě z paprik dělají Maďaři často různé pálivé směsi ve sklenicích, pasty v tubách a rádi je používají sušené či nakládané.

Maďarská kuchyně a rozdíly vaření dle krajů

Maďarská gastronomie se dělí do tří významných krajových kuchyní. Jsou jimi kuchyně Velké maďarské nížiny, kuchyně severomaďarská a zadunajská.
Kuchařky z maďarské nížiny s oblibou připravují guláše, hutné polévky, vepřové a drůbeží maso.
V severské kuchyni v jídlech nikdy nechybí saturejka a mateřídouška a zadunajská kuchyně sází na sladkoslané a sladkokyselé kombinace.

Nápoje v Maďarsku

Úspěšný den začíná vydatnou snídaní a v Maďarsku navíc silnou černou kávou. K obědu a večeři pak neodmyslitelně patří víno. Nejznámější je Tokaj, který místní pijí především ke sladkostem. Proč? Je to velmi silné a sladké víno. Oblíbený je také Vlašský ryzlink (Olaszrizling) a Býčí krev (Égri Bikavér).

Maďarské klobásy a salámy

Kdo neochutnal tradiční čabajku, ten jakoby v Maďarsku nebyl. Jedná se o suchou pikantní klobásu kořeněnou paprikou. Země je také proslulá vynikajícími salámy, nejznámějším je Uherák a Pick, který má dokonce ve městě Szeged své muzeum.

Tradiční pokrmy

Guláš, Halásle, Perkelt a Lečo jsou pokrmy, které v naší české kuchyni již zdomácněly. Překvapením pro nás ale může být láska Maďarů ke studeným ovocným polévkám. Když se řekne maďarská kuchyně – napadlo by vás tam zařadit například studenou polévku z višní nebo lesních plodů? V následujícím receptu si řekneme, jak si višňovou polévku připravíme sami doma.

Višňová polévka

Višňová polévka

Když se řekne maďarská kuchyně - napadlo by vás tam zařadit například studenou polévku z višní nebo lesních plodů? V následujícím...

Recept - suroviny a postup
Hovězí Tokáň na pepři

Hovězí Tokáň na pepři

Hovězí maso dušené na bílém víně a zeleném pepři - to je dobrota připravená dle receptů maďarské kuchyně.

Recept - suroviny a postup

Třídicí okénko

Maďarská kuchyně se skládá především z masa. Při jeho nákupu dáváme přednost farmám a prověřeným řezníkům. Doma pak plastový obal, ve kterém je maso zabalené, očistíme a můžeme následně spolu s vytříděným odpadem z plastu vyhodit do žlutého kontejneru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*