Indické kari s okrou, kokosovým mlékem a červenou čočkou


Tento pokrm je nezbytné podávat velmi horký, jinak ztrácí na své chuti. Kdo má rád velmi ostrá jídla, ať použije místo běžně dostupných chilli velmi pálivé papričky Habanero.
Tento pokrm je nezbytné podávat velmi horký, jinak ztrácí na své chuti. Kdo má rád velmi ostrá jídla, ať použije místo běžně dostupných chilli velmi pálivé papričky Habanero.
Porce
10 porcí
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
    koriandr ½lžíce
    cibule 1ks
    česnek 30g
    zázvor 40g
    tymián 1,5lžíce
    indické kari 3lžíce
    hřebíček ½lžičky mletý
    kardamon ½lžičky
    římský kmín 1lžíce
    chilli 3ks paprička
    rajčata 0,6kg
    čočka 100g červená
    okra 0,5kg čerstvé omyté
Pokyny
  1. Do kastrolu vysypeme na rozpálený olej asi ½ lžíce hořčičného semínka a ½ lžíce celého koriandru, zamícháme a ihned přidáme 1 větší cibuli, 30 g česneku, 40 g zázvoru, 1 ½ lžíce čerstvého tymiánu, vše velmi jemně pokrájené. Krátce orestujeme, tak aby se dané suroviny nezačaly barvit dohněda. Přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku a znovu krátce restujeme.
  2. Přidáme asi 3 lžíce indického kari, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky kardamomu, 1 lžíci římského kmínu, 3 pokrájené čerstvé chilli papričky (je dobré vše si předem připravit do jedné misky a jen vysypat), zamícháme a opět ihned vložíme 0,6 kg čerstvých rajčat nakrájených na větší kostky.
  3. Rajčata celý základ ochladí a zabrání případnému spálení koření.
  4. Dále přidáme 0,8 l kokosového mléka a asi litr drůbežího vývaru. Osolíme a za občasného promíchání mírně vaříme asi 25 minut.
  5. Přidáme asi 100 g červené čočky a 500 g čerstvé omyté okry.
  6. Dále jen dobře promícháme a pak za občasného míchání vaříme zvolna pod poklicí asi 7 minut.
  7. Během vaření případně dolijeme vodu.
  8. V průběhu vaření kari dosolujeme a v druhé polovině vaření přidáme asi 60 ml červeného vinného octa.
  9. Před podáváním ještě vmícháme do vařícího kari větší hrst hrubě posekaného čerstvého koriandru. Podáváme s dušenou rýží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*