Encyklopedie potravin: Ryby

Ryby

Ryby jsou obratlovci žijící ve vodě a charakteristickým znakem jsou ploutve a čelisti. Ryby dělíme na sladkovodní a mořské.

Ryby jsou obratlovci žijící ve vodě, jejich charakteristickým znakem jsou ploutve a čelisti. Ze zoologického hlediska je můžeme rozdělit na chrupavčité (asi 500 druhů) a obratlovité (asi 20 000 druhů). Ryby dělíme na sladkovodní a mořské. Mořské i sladkovodní ryby byly vždy důležitou součástí stravy, a to dokonce dříve, než se lidé naučili pěstovat zeleninu a chovat domácí zvířata. Ryby obsahují cenné bílkoviny a vitaminy, snadno se připravují. Existuje i velká pravděpodobnost, že dříve je lidé konzumovali syrové.

Na nákup ryb myslete již před tím, než se vydáte do obchodu a vždy si s sebou přibalte chladicí nebo termo tašku. Ryby vkládejte do nákupního vozíku vždy jako poslední, aby chladící řetězec byl přerušen na co nejkratší dobu a také mimo dosah ostatního nakoupeného zboží. Za pokladnou vkládejte ryby do připravené již zmiňované termotašky. Hlavně v letních teplých měsících jděte co nejkratší cestou domů a ryby uložte dle doporučení prodejce.

Rybí maso se velmi rychle kazí a to platí nejen pro rybu syrovou, ale i pro ryby upravené nebo pro otevřenou rybí konzervu, proto není vhodné je dlouho skladovat.

Ryby jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a většinou mají nízký obsah tuků. Připravují se nejrůznějším způsobem: smaží se, praží, pečou, grilují, dusí a vaří.

Jazyk mořský je základem velkého počtu klasických francouzských pokrmů, jako je filets de sole Joinville a Escoffierův timbale, nejlepší je ale grilovaný nebo připravený „po mlynářsku". Kambala velká se vaří ve vodě nebo v páře a podává s předem připravenou omáčkou, oproti tomu sušený platýs, jinak také halibut se dusí nebo griluje a podává politý máslem, pečený v troubě nebo se lehce povaří v bílém víně á la dieppoise a obkládá se garnáty a mušlemi.

Kambala obecná se upravuje obdobným způsobem. Další platýsovité ryby, například limanda obecná, jazyk mořský, kambala říční, platýs velký a platýs megrim, se servírují grilované nebo „po mlynářsku".

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*