Mořské plody

Mořské plody jsou pro nás spíše vzácností, nepatří do našeho denního jídelníčku. Konzumujeme je zejména na dovolené v přímořských letoviscích nebo při slavnostních příležitostech. Právě tyto události mohou být impulsem k častější konzumaci mořských živočichů i v dny všední. Nabídka mořských plodů se v posledních letech stále zvyšuje, takže není problém si mořské plody zakoupit a pokrm si doma kulinářsky připravit.

Mořské plody jsou pro nás spíše vzácností, nepatří do našeho denního jídelníčku. Konzumujeme je zejména na dovolené v přímořských letoviscích nebo při slavnostních příležitostech. Právě tyto události mohou být impulsem k častější konzumaci mořských živočichů i ve všedních dnech. Nabídka mořských plodů se v posledních letech stále zvyšuje, takže není problém si mořské plody zakoupit a pokrm si doma kulinářsky připravit.

 

Mořské plody kupujte vždy ve známém obchodě nebo od ověřeného dodavatele. Prodejce musí zajistit správné zacházení a kvalitu. Kupujte tedy plody chlazené, nebo na vrstvě ledu, pokud možno zakryté.

 

Jak již bylo zmíněno, mořské plody nepatří mezi naše tradiční potraviny, v podstatě pravidelně patří jen k výživě omezeného množství obyvatel naší planety, často jsou považovány za luxusní zboží. Konzumujeme je tepelně upravené, konzervované a za dodržení přísných podmínek přípravy i v syrovém stavu (ústřice či jako součást sushi). Jak je tedy vidět, mořské plody představují velmi zajímavé zpestření jídelníčku. Vždy je vhodné tyto potraviny nakoupit čerstvé, jsme-li v zahraničí a máme-li možnost je vhodně upravit. Ve většině případů se v našich podmínkách tyto potraviny dají nejčastěji sehnat mražené či konzervované, občas se ale můžeme setkat s čerstvými ústřicemi. Pro mnoho konzumentů je však kulinářská úprava mořských plodů velkou neznámou, dobrou inspirací může být i široká nabídka těchto pokrmů v restauracích.

V našich podmínkách mořské plody nekonzumujeme obvykle z důvodu výživového, nýbrž bereme je spíše jako lahůdky pro občasné zpestření našeho jídelníčku. I tak lze ale považovat mořské plody za významný a obvykle plnohodnotný zdroj bílkovin, též jsou zajímavé z hlediska obsahu minerálních látek, zejména jodu. Nicméně vzhledem k riziku obsahu těžkých kovů či patogenních mikroorganismů je potřeba ke konzumaci přistupovat s rozmyslem.

Velmi důležitá je čerstvost, jelikož mořské plody velmi snadno podléhají kažení. U některých, jako je například chobotnice, bývá problémem tuhost, může být tedy poměrně náročné pro nezkušeného domácího kuchaře správně připravit daný pokrm. Pokud se již pro chobotnici rozhodneme, určitě je dobré vybírat menší jedince, kteří nemají chapadla tak silná a maso je o něco více poddajné. Tuhost ale není ovlivněna jen velikostí živočicha, ale zejména kolagenem, kterého tyto živočichové obsahují více.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*