Seriál Maso: Kuřecí maso


Dostali jste neskutečnou chuť na kuřecí maso? Pokud ano, otevřeli jste si správný článek ze seriálu Maso (už jsme psali o mase telecím, vepřovém a králičím).

Tentokrát se budeme věnovat oblíbenému kuřecím masu. Na závěr jsme pro vybrali 2 skvělé recepty. Těšit se můžete na stehna na kreolský způsob a kuře Tandoori.

Seriál Maso_Kuřecí maso

Jak poznáme kvalitní kuřecí maso?

Nejlepší volbou je chlazené kuře. Z jakého důvodu? Je určeno k okamžité spotřebě a tím pádem se jedná o určitou záruku čerstvosti.
S nákupem kvalitního kuřecího masa nám nejlépe pomohou naše smysly. Maso by mělo být hezky růžové. Jeho vůně by měla naše čichové buňky spíše potěšit, než varovat.

Kde nakoupíme nejlepší kuřecí maso?

Pokud si dopřejeme kuře z farmy, které nemuselo díky vyšším ziskům prodejce předčasně dospět, skutečně si pochutnáme.
Maso je šťavnaté a chuť se v nejmenším nedá srovnat s uměle vyhnanými kuřaty z velkochovu. Pravda je, že takové maso je dražší, ale rozhodně se to vyplatí.

Proč?

Nebudeme tak v puse přežvykovat kus masa bez chuti a podpoříme důstojné zacházení s užitkovými zvířaty. Navíc nezapomeňte, že do masa prostupují stresové hormony i to, co zvíře jí, vč. léčiv. Ve velkochovech se jedná o používání antibiotik, ale také o zmiňovaných růstových hormonech přimíchávaných do krmení. To vše pak s masem jíme…

Postup při vaření kuřecího masa

Kuřecí maso se jednoznačně řadí mezi nejvíce konzumovaná masa na světě. Můžeme ho vařit, grilovat, péct, smažit – cokoliv nás napadne. Obecně platí, že kuřecí maso má poněkud fádní chuť a bez úpravy si na něm nějak extra nepochutnáme. Vynahrazuje to ale právě variabilitou úprav.
Nevýrazné chuti se dá předejít díky různým marinádám, do kterých můžeme kuřecí maso naložit. Řešením je také kombinace se slaninou, různými druhy omáček a čerstvých bylinek.

Kuřecí maso krájejte na malé kousky, nasákne tak do sebe lépe marinádu i omáčku. Například v asijské kuchyni je tento styl přípravy zcela běžný a oblíbený.

6 důvodů, proč je dobré jíst kuřecí maso?

Kuřecí maso by se jednou za čas v našem jídelníčku objevit mělo. Proč? Tady jsme pro vás vypsali několik důvodů:

  • Jedná se o výborný zdroj proteinů.
  • nízký obsah tuku.
  • Obsahuje niacin (jeden z vitamínů skupiny B), který se podílí na řízení hladiny krevního cukru.
  • Dodává nám dostatek selenu, ten chrání tělo při stresu.
  • Obsahuje vitamín B6, který ovlivňuje energetický metabolismus.
  • Představuje pro nás zdroj fosforu, ten udržuj naše zuby a kosti v dobrém stavu.

Nic se nemá přehánět a to platí i při konzumaci kuřecího masa. Jednou za čas si ho dopřejme, ale dbejme na to, aby byl náš jídelníček pestrý a různorodý.

Kuřecí stehna na kreolský způsob

Kuřecí stehna na kreolský způsob

Pokud máme kuřecí maso nakoupené, začneme s vařením. Jako první jsme pro vás připravili recept na kuřecí stehna připravená na kreolský...

Recept - suroviny a postup

Kuře Tandoori

Kuře Tandoori

Odvážným štěstí přeje - toto přísloví platí zejména u kuřete Tandoori. Kdo se nezalekne exotického názvu, pochutná si. Tento recept...

Recept - suroviny a postup

Tento článek je součástí seriálu "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Seriál Maso: Vepřové maso Seriál Maso: Krůtí maso

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*