Seriál Maso: Králičí maso

Je libo králičí maso? „Jistě, že ano,” odpoví každá žena, která si pečlivě hlídá obvod svého pasu. Není žádným tajemstvím, že má králičí maso velmi nízký obsah tuku, ovšem najdeme i mnoho dalších předností. Není to prostě jen tak nějaké maso!

Serial maso_ Kralici maso

Proč je králičí maso dobré?

Svou texturou se velmi podobá drůbežímu masu. Mezi velké přednosti králičího masa patří dobrá stravitelnost, jemná svalová vlákna a samozřejmě také výborná chuť.

Kuchaři a hospodyňky ocení kratší dobu tepelného zpracování a výživoví poradci zase plnohodnotné bílkoviny a esenciální aminonkyseliny s minimem tuku.

U zmiňovaných aminokyselin se jedná o ty, které naše tělo potřebuje, ale neumí si je samo vytvořit. Králičí maso obsahuje vitamín B a další látky, jako jsou například zinek, fosfor nebo draslík.

Kdy jíst králičí maso?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá: kdykoliv vás přepadne chuť.
Ale váš osobní trenér ve fitku poskočí radostí, když se budeme držet toho, co platí také u jiných druhů mas – nejezme jej bezprostředně před tréninkem, ani po něm.

Králičí maso se výborně hodí k večeři. Proč? Má lehce stravitelné bílkoviny, které podporují regeneraci svalové tkáně.

Kde koupíme nejlepší králičí maso?

Pokud máme možnost koupit králičí maso z farmy přímo od chovatele, máme vyhráno. Takové maso, chutná mnohem lépe, než běžné králičí prodávané v supermarketech.

Důvod je prostý…

S velkou pravděpodobností bylo o králíka chovaného v domácím prostředí, nikoli ve velkochovu, dobře postaráno a to se projeví i na kvalitě masa.
Tímto nákupem navíc podpoříme správné zacházení s užitkovými zvířaty a navíc si skutečně pochutnáme.

Rady a tipy při přípravě králičího masa

Přípravu králičího masa můžeme obecně přirovnat ke zpracování masa jehněčího, nebo kůzlečího. Velmi chutné maso získáme z králíka ve věku 5 až 9 měsíců. V případě, že se nám na talíři objeví maso ze staršího králíka, bude zřejmě tužší.

Králíka dělíme na přední půlku (hlava, krk, plecka, hruď)  a na zadní půlku (hřbet a kýta). Využít můžeme také srdce, plíce a játra.

Z jater nesmíme zapomenout odstranit žluč.

Už jsme si řekli, že je králičí maso velmi vhodné pro redukci váhy. Zápornou stránkou může být ve výsledku  suché maso.

Co s tím?

Určitě se nebojme kombinovat králičí maso s něčím mastnějším, jako je například kousek slaniny, vepřového bůčku apod. Při přípravě masa se doporučuje i jeho špikování, skvěle se hodí špek nebo slaninka, prospívá mu i uležení v oleji.

Králičí maso se chuťově krásně doplňuje s bílým vínem, česnekem, dijonskou hořčicí a čerstvými bylinkami.

Třídicí okénko

Než bude králík hotový, máme čas na úklid celé kuchyně. Nic nechutná lépe, než oběd nebo večeře v uklizené kuchyni s pocitem, že jsme ulehčili životnímu prostředí správnou likvidací odpadků, které při vaření vznikly.
Neznečistěný plastový obal od smetany patří buď do plastů do žlutého kontejneru, nebo do kontejneru na  nápojové kartony – samozřejmě záleží na tom, v jakém obalu si smetanu koupíme a co říkají samolepky na kontejnerech. Do kontejnerů patří také neznečištěné sáčky a další obaly z plastu.

Lahev od vína patří vždy do kontejneru na tříděné sklo. A nakonec zbývají kosti, které patří do směsného odpadu, tak jako různé odřezky masa, pokud nemáme hospodářství, kde můžeme zbytky využít jinak.
Pokud si nejste při třídění odpadu v kuchyni jisti, mrkněte na Deník třídičky Irči na díl “… třiďte odpad jednoduše”.

Vaření z králičího masa

Králík na bílém víně

Králík na bílém víně

Přinášíme jedinečný recept na přípravu králičího masa, který díky šetrné úpravě masa zachová maximum z jeho skvělých vlastností....

Recept - suroviny a postup
Králík na bílém víně s česnekem a tymiánem

Králík na bílém víně s česnekem a tymiánem

Delikátní chuť a minimum tuku – to jsou důvody, proč zařadit do jídelníčku králičí maso. Stačí přidat trochu tymiánu, česneku a...

Recept - suroviny a postup
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*