Seriál Maso: Telecí maso


Hovězí, vepřové nebo kuřecí maso se v našem jídelníčku objevuje poměrně často. Ale co maso telecí? Víte, jak ho správně vybrat a připravit? Pojďme se na tento opomíjený druh masa podívat z blízka.

Telecí maso

Jak poznáte kvalitní telecí maso?

Nejlepší telecí maso pochází z dobře krmených čtyř až šestinedělních telat s váhou do 100 kg. Maso je křehké, šťavnaté, má mírně nasládlou chuť a jasnou šedorůžovou barvu.

Ale pozor!

Obsahuje také velké množství vody a poměrně rychle se kazí, proto si jeho kvalitu při nákupu pořádně ověřet. Čerstvost telecího masa poznáte hlavně podle vůně.

Telecí maso nakupujte u řezníka

Kvalitní telecí maso budete v síti velkých obchodních řetězců hledat jen těžko. Raději se obraťte na soukromého řezníka, ten si s vámi o původu masa a jeho kvalitě rád popovídá. Vybírat můžete také u bio farem, které často produkují maso z vlastních venkovních chovů a zaručí vám, že všechna zvířata mají dostatečný výběh, kde se mohou nadýchat čerstvého vzduchu či vyhřát na sluníčku.

Telecí maso je ideální při dietě

Chcete zhubnout? V tom případě je pro vás telecí maso to pravé. Řadí se totiž stejně jako kuřecí, krůtí nebo rybí mezi masa bílá.
Je lehce stravitelné a hodí se k přípravě dietních pokrmů. Telecí na řízky mají dokonce jen cca 580 kJ, což je dokonce ještě o něco méně, než u masa králičího.

Vaření z telecího masa

Telecí maso je univerzální, hodí se do většiny receptů a rozhodně s ním nikdy nešlápnete vedle. Před jeho tepelnou úpravou ho vyndejte z obalu a nechte chvíli odpočinout na kuchyňské lince.
Telecí maso je velmi jemné, proto by jeho příprava měla být co nejšetrnější. Raději ho pečte déle při nižší teplotě a ponechte na něm vrstvičku tuku.

Myslete na přírodu a plastový obal vždy vyhoďte do tříděného odpadu. Pamatujte, že plasty, folie z mraženého i čerstvého masa nebo polystyrenové tácky, očištěné od zbytků a krve, patří do žlutých kontejnerů. Poradíme vám dva úžasné recepty z telecího masa, které si ihned zamilujete.
Osso buco

Osso buco

Už jste slyšeli o tradičním italském pokrmu jménem Osso buco? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. „Osso“ znamená italsky kost,...

Recept - suroviny a postup
Nadívané telecí

Nadívané telecí

Na dokonalé nadívané telecí maso si rezervujte několik hodin, ne-li dnů. Péct ho můžete třeba o víkendu, můžete si k tomu nalít sklenku...

Recept - suroviny a postup

Přejeme dobrou chuť!

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*