Ovoce jsou jedlé plody, plodenství a semena stromů, keřů a bylin. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek a vyznačuje se Ovoce se řadí mezi nejstarší známé druhy potravin. Konzumují se většinou v syrovém stavu nebo formou nápojů či pokrmů – jako saláty, kompoty, ovocné pokrmy, používá se do moučníků, na přípravu džemů, marmelád, mražených dření, rosolů nebo jako doplněk stravy.

 

Vliv na zdraví

Ovoce

Ovoce a jeho vliv na zdraví

U ovoce může být povrch kontaminován nebezpečnými bakteriemi, viry, sporami plísní či parazity, které nejčastěji mohou vyvolat průjmová onemocnění (to platí nejen u ovoce). Byly zaznamenány i případy hepatitidy (žloutenky) po konzumaci ovoce či výrobků z něj, které pocházely z neprověřených zdrojů. Ke spotřebě bychom měli vybírat ovoce čerstvé (bez známek zaplísnění nebo hniloby), povrchově nepoškozené a viditelně neznečištěné. Před jeho použitím bychom je měli důkladně osprchovat nebo omýt pitnou vodou. Citrusové plody omýváme důkladně pod teplou tekoucí vodou a kůru chemicky ošetřených citrusů nekonzumujeme.

Sušené ovoce může kvůli prodloužení trvanlivosti obsahovat oxid siřičitý (E 220), který ničí vitaminy, může způsobit bolesti hlavy i nevolnost a u astmatiků vyvolat záchvat. Děti na jeho požití mohou reagovat zvláště citlivě. Z těchto důvodů doporučujeme při nákupu věnovat pozornost informaci o složení výrobku a sušené ovoce před vlastním použitím omýt horkou vodou. Sušené ovoce může obsahovat také škůdce (viditelní běžným okem) a roztoče. Takovéto potraviny jsou nevhodné k lidské spotřebě. V případě roztočů jejich nebezpečnost spočívá ve vyvolání alergické reakce a v přenášení plísní, které produkujímykotoxiny.

Protože ovoce obsahuje velké množství vitamínů, zmíníme se zde o zdravotních potížích spojených s vitamíny. Žádná z těchto nemocí nevznikne pouze v důsledku konzumace či absence ovoce, ale jsou závislé na složení celého jídelníčku.

Avitaminóza – jedná se chorobný stav způsobený naprostým nedostatkem určitého vitaminu. Může být způsobena nedostatečným přívodem, poruchou trávení, poruchou žláz s vnitřní sekrecí nebo nekrytou zvýšenou potřebou. Nedostatek vit. A způsobuje zhoršení nočního vidění či oční onemocnění, nedostatek vitaminu B12 způsobuje chudokrevnost, málo vitaminu C má na svědomí kurděje, nedostatek vitaminu D způsobuje křivici a málo vitaminu K způsobuje krvácení. V ČR je ovšem avitaminóza velmi vzácná, častěji se objevuje lehčí forma hypovitaminóza.

Hypovitaminóza je chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitaminu. Nejčastěji se vyskytuje u lidí s nedostatečným příjem potravy, alkoholiků a u osob s onemocněním trávicího traktu. Opakem avitaminózy je hypervitaminóza, onemocnění způsobené přílišným nahromaděním vitamínů v organismu. Jedná se především o vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K); ty se ukládají v tukových tkáních a v nadměrné koncentraci působí toxicky např. na játra. Vitaminy rozpustné ve vodě se z těla vylučují a nehromadí se. Nadměrné množství vitaminu A způsobuje praskání a krvácení rtů, osoba je podrážděná a u těhotných žen může způsobovat poruchy vývoje plodu. Hypervitaminóza D narušuje správný růst a poškozuje ledviny, mnoho vitaminu E způsobuje žaludeční potíže a průjmy.

Hypervitaminóza vitamínu C způsobuje kopřivku po celém těle.

Alergické reakce po konzumaci ovoce jsou velmi časté, hlavně u dětí, většinou v dospělosti mizí, nebo se zmírňují. Projevy jsou většinou nepříjemné až závažné. Většinou, když se člověk vyvaruje plodů, které mu způsobují potíže, reakce ustoupí. Nejčastěji se projevuje jako orální alergický syndrom – obtíže jsou lokalizovány v ústech a krku, tento projev nastupuje velmi rychle po požití ovoce. Dále je časté svědění jazyka a rtů, objevit se mohou i otoky rtů a měkkého patra, dochází k pálení v krku. V extrémních případech může dojít k masivním otokům polykacích a dýchacích cest, což může ohrozit život pacienta. Objevuje se i svědění celé pokožky. Alergie je způsobena proteiny, které jsou obsaženy v plodech nebo pyly jiných rostlin usazených na slupce. Nejčastější reakce jsou na jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, nektarinky, kiwi, pomeranče, meloun a jahody. Silné alergické reakce bývají i na některé druhy tropického ovoce, hlavně na citrusové plody, častá je jejich kontraindikace s některými léky.

Nejlepší prevence je vynechat dané ovoce z jídelníčku. Někdy ovšem postačí tepelná úprava plodů a potíže se nedostaví. Při těžkých alergiích je nutná konzultace s alergologem.

Tipy a triky

 

Tipy a triky u ovoce

Zkuste do sklenky vychlazeného sektu místo stále používané jahody přidat ovoce dle sezony, pár malin, červený rybíz, nebo malou meruňku, kterou před tím několikrát propíchnete vidličkou. Na podzim se zase hodí švestka nebo pár bobulí hroznového vína.

Plesnivé nebo nahnilé ovoce

Nevykrajujte, ale ihned vyhoďte. Plíseň i hniloba je již rozrostlá v celém ovoci, i když není viditelná.

Veškeré ovoce je v podobě pyré vynikající teplou přílohou k pečeným nebo grilovaným masům, zkuste teplé meruňkyvišněnebo angrešt. K uzeninám je vynikající jablečné pyré.

Škvaříte-li si domácí sádlo, vhoďte do něho ke konci pár sušených švestek. Získáte lahodnou pomazánku.

Citron

Rozkrojený citron odstraňuje skvrny z mramoru; rozkrojený v ledničce pohlcuje pachy; přidáte-li lžičku citronové šťávy do rýže, neslepí se vám; plátky citronu zaplaší mravence; dezinfikuje škrábance a rány.

Páchnou-li vám ruce po přípravě ryb, potřete si je citronem a pachy se zneutralizují.

Pomeranč

Sušenými slupkami jde zapalovat oheň, vařené ve vodě provoní byt.

Rizika

Ovoce

Rizika konzumace ovoce

U ovoce může být povrch kontaminován nebezpečnými bakteriemi, viry, sporami plísní či parazity, které nejčastěji mohou vyvolat průjmová onemocnění (to platí nejen u ovoce). Byly zaznamenány i případy hepatitidy (žloutenky) po konzumaci ovoce či výrobků z něj, které pocházely z neprověřených zdrojů. Ke spotřebě bychom měli vybírat ovoce čerstvé (bez známek zaplísnění nebo hniloby), povrchově nepoškozené a viditelně neznečištěné. Před jeho použitím bychom je měli důkladně osprchovat nebo omýt pitnou vodou. Citrusové plody omýváme důkladně pod teplou tekoucí vodou a kůru chemicky ošetřených citrusů nekonzumujeme.

Sušené ovoce může kvůli prodloužení trvanlivosti obsahovat oxid siřičitý (E 220), který ničí vitaminy, může způsobit bolesti hlavy i nevolnost a u astmatiků vyvolat záchvat. Děti na jeho požití mohou reagovat zvláště citlivě. Z těchto důvodů doporučujeme při nákupu věnovat pozornost informaci o složení výrobku a sušené ovoce před vlastním použitím omýt horkou vodou. Sušené ovoce může obsahovat také škůdce (viditelní běžným okem) a roztoče. Takovéto potraviny jsou nevhodné k lidské spotřebě. V případě roztočů jejich nebezpečnost spočívá ve vyvolání alergické reakce a v přenášení plísní, které produkujímykotoxiny.

Protože ovoce obsahuje velké množství vitamínů, zmíníme se zde o zdravotních potížích spojených s vitamíny. Žádná z těchto nemocí nevznikne pouze v důsledku konzumace či absence ovoce, ale jsou závislé na složení celého jídelníčku.

Avitaminóza

Jedná se chorobný stav způsobený naprostým nedostatkem určitého vitaminu. Může být způsobena nedostatečným přívodem, poruchou trávení, poruchou žláz s vnitřní sekrecí nebo nekrytou zvýšenou potřebou. Nedostatek vit. A způsobuje zhoršení nočního vidění či oční onemocnění, nedostatek vitaminu B12 způsobuje chudokrevnost, málo vitaminu C má na svědomí kurděje, nedostatek vitaminu D způsobuje křivici a málo vitaminu K způsobuje krvácení. V ČR je ovšem avitaminóza velmi vzácná, častěji se objevuje lehčí forma hypovitaminóza.

Hypovitaminóza

Chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitaminu. Nejčastěji se vyskytuje u lidí s nedostatečným příjem potravy, alkoholiků a u osob s onemocněním trávicího traktu. Opakem avitaminózy je hypervitaminóza, onemocnění způsobené přílišným nahromaděním vitamínů v organismu. Jedná se především o vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K); ty se ukládají v tukových tkáních a v nadměrné koncentraci působí toxicky např. na játra. Vitaminy rozpustné ve vodě se z těla vylučují a nehromadí se. Nadměrné množství vitaminu A způsobuje praskání a krvácení rtů, osoba je podrážděná a u těhotných žen může způsobovat poruchy vývoje plodu. Hypervitaminóza D narušuje správný růst a poškozuje ledviny, mnoho vitaminu E způsobuje žaludeční potíže a průjmy.

Hypervitaminóza vitamínu C způsobuje kopřivku po celém těle.

Alergické reakce po konzumaci ovoce jsou velmi časté, hlavně u dětí, většinou v dospělosti mizí, nebo se zmírňují. Projevy jsou většinou nepříjemné až závažné. Většinou, když se člověk vyvaruje plodů, které mu způsobují potíže, reakce ustoupí. Nejčastěji se projevuje jako orální alergický syndrom – obtíže jsou lokalizovány v ústech a krku, tento projev nastupuje velmi rychle po požití ovoce. Dále je časté svědění jazyka a rtů, objevit se mohou i otoky rtů a měkkého patra, dochází k pálení v krku. V extrémních případech může dojít k masivním otokům polykacích a dýchacích cest, což může ohrozit život pacienta. Objevuje se i svědění celé pokožky. Alergie je způsobena proteiny, které jsou obsaženy v plodech nebo pyly jiných rostlin usazených na slupce. Nejčastější reakce jsou na jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, nektarinky, kiwi, pomeranče, meloun a jahody. Silné alergické reakce bývají i na některé druhy tropického ovoce, hlavně na citrusové plody, častá je jejich kontraindikace s některými léky.

Nejlepší prevence je vynechat dané ovoce z jídelníčku. Někdy ovšem postačí tepelná úprava plodů a potíže se nedostaví. Při těžkých alergiích je nutná konzultace s alergologem.

Druhy a rozdělení

Ovoce

Druhy a rozdělení ovoce

Ovoce rozdělujeme dle následujícího:

Podle doby sklizně na:

  • Zimní
  • Podzimní
  • Letní

Ovoce mírného pásma

Jádrové ovoce

Jablka, hrušky, kdoule, jeřabiny, aronie, a jiné.

Jablka

Jedná se o plody jabloně. Je to ovoce typické pro naše zeměpisné pásmo. Vyrábí se z nich kompoty, džemy, džusy, mošty a používají se jako aroma do dalších jídel. Jablka jsou vhodná pro skladování. Obsahují vitaminy C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin.

Čeleď jablkovitých

Hrušky

Jsou plody hrušně. Hrušky se podle doby sklizně dělí na zimní, podzimní a letní. Mají poměrně nízký obsah vitamínu C, ale významné je množství vitaminu B.

Kdoule

Plody jsou kulovité až podlouhlé malvice žluté barvy, které se podobají jablkům. Kdoule obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, zinek, draslík, železo, vápník pektiny, silice.

Jeřabiny

Její plody jsou velmi bohaté na vitamin C, obsahují organické kyseliny, cukry, třísloviny.

Mišpule

Vplodech jsou obsaženy vitaminy C, B2, minerály jako je draslík, sodík, hořčík, vápník.

Peckové ovoce

Švestky a slívy, meruňky, broskve a nektarinky, třešně a višně a jiné.

Švestky a slívy

Švestky

Obsahují minerální látky draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, ale také vitaminy skupiny B, vitamin H a E.

Slívy

Obsahují pektin, draslík, vlákninu, kvercetin, kyselinu chlorogenovou, sorbitol (alkoholický cukr).

Meruňky

Obsahují velké množství betakarotenu, dužina obsahuje vitaminy A, B, a C, a také minerální látky především železo.

Broskve a nektarinky

Plod broskve obsahuje až 88% vody, až 9% cukru. Dále obsahuje minerály jako je draslík, vápník, železo, zinek, sodík, hořčík, ale také vitaminy B3, C a provitamin A.

Nektarinky obsahují vysoké množství vitaminu C, dále vitamin A, minerální látky draslík, sodík, vápník.

Třešně a višně

Plody třešně obsahují vitamin A, betakaroten, vitamin B, E, cukry; tmavší plody obsahují větší množství minerálních látek: železo, jod, draslík, hořčík, zinek, vápník aj. Dužina je tvořena více než 80% vody-

Plody višně obsahují vitamin A, C, B2, draslík, hořčík, jód, železo.

Bobulové ovoce

Rybíz (červený a černý)

Plody obsahují až 77% vody, jsou bohaté na vitamin C, dále minerální látky jako vápník, zinek, hořčík.

Angrešt

Plody obsahují méně než 10% cukru, především fruktózu, obsahují vitamin C, E, částečně vitaminy skupiny B, jsou bohaté na minerální látky: draslík, mangan, zinek, fosfor, karoten, železo, křemík. Z organických kyselin je to kyselina citronová, šťavelová, jablečná a vinná. Slupka je bohatá na nenasycené kyseliny.

Maliny

Maliny obsahují okolo 13% jednoduchých cukrů, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík), velké množství vitaminu C, vitamin A, vitamín P, karoten, vitaminy skupiny B, organické kyseliny (jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí), salicylovou, glykosidy.

Ostružiny

Ostružiny jsou zdrojem vitaminu C, K, jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidant, minerální látky fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník mnohé z vitaminů skupiny B.

Jahody

Obsah vody v jahodách se pohybuje mezi 80 až 90%. Obsahují vysoký podíl vitaminu C. Jsou zdrojem vysokého obsahu vitaminů A a organických kyselin (jablečná, citrónová, chininová, šťavelová).

Hrozny

Bobule hroznového vína jsou bohaté na vitamin C, vitaminy skupiny B s výjimkou B12, draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, bor, sodík. Dále obsahují jednoduché bílkoviny, aminokyseliny, pektiny a cukry. Vinná réva je rovněž výborným zdrojem antioxidantů, v plodech se nachází flavonoidy.

Borůvky

Borůvky obsahují vysokým obsah vitaminu C, dále provitamin A, vitaminy skupiny B, beta karoten, tanin, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, mangan), antokyany (odpovídají za hezkou barvu ovoce).

Klikva

Klikva je velkým zdrojem vitaminů C, A, B1, B2 a B6 a minerálních látek, organických kyselin, obsahuje karotenoidy.

Moruše

Plody moruší jsou velmi podobné ostružinám. Obsahují vitaminy A, C, E, B, minerální látky, kyselinu listovou, jsou bohaté na železo.

Skořápkové ovoce – vlašské ořechy, lískové ořechy, jedlé kaštany a jiné.

Vlašské ořechy

Obsahují až 70% tuků obsahujících zejména zdravé nenasycené mastné kyseliny, (převážně omega 3 kyselinu), jsou bohaté na vitaminy E, B1, B6. Obsahují minerální látky hořčík měď, fosfor, draslík, zinek, kyselinu listovou.

Lískové ořechy

Jsou velmi bohaté na vitamin B3, B6, na kyselinu listovou, vitamin E, fosfor. Obsahují až 62% tuků. Nemají téměř žádné sacharidy.

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany obsahují vitaminy A, B1, B2, B5, B6, minerální látky - kalcium, fosfor, draslík, síru, magnezium, železo, obsahují také hodně škrobu, cukru a bílkovin. Jí se po uvaření či pečení a jsou bezlepkové. Po rozemletí se přidávají do zvěřinových paštik.

Ovoce tropů a subtropů

Jižní, exotické ovoce- citrusové ovoce, banány, ananas, kiwi, avokádo a jiné.

Zajímavosti

OvoceZajímavosti ovoce

  • Meloun je vlastně zelenina, stejně jako např. dýně?
  • Citrón vám pomůže se zápachem v ústech. Zabraňuje totiž kvašení a tím i k vytváření nepříjemného zápachu z úst. 
  • Marakuja je nazývána vášeň. Sníte-li toto ovoce, zamilujete se do prvního člověka, kterého potkáte. Tak alespoň praví legenda.
  • Šťáva z višní prodlužuje spánek.
  • Přivoníte-li k ananasu a je z něho cítit typická nasládlá chuť, je zralý a vhodný ke konzumaci.
  • V pozdní době kamenné mělo jablko velikost přibližně 2-2,5cm
  • Než byl znám cukr, zavařovalo se ovoce bez něj. Znamenalo to proces několika dnů, ale zavařenina či povidla pak vydržela v dřevěných nádobách i několik let.
  • Čerstvé datle pomáhají při křečích v žaludku.
  • Angrešt snižuje množství kyseliny močové a proto je vhodný pro ty, kteří mají problém s artrózou.