Ovoce

Ovoce jsou jedlé plody, plodenství a semena stromů, keřů a bylin. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotou. Ovoce se řadí mezi nejstarší známé druhy potravin. Konzumují se většinou v syrovém stavu nebo jako nápoje či pokrmy – saláty, kompoty, ovocné pokrmy, do moučníků, džemy, marmelády, mražené dřeně, rosoly nebo jako doplněk stravy.

Ovoce jsou jedlé plody, plodenství a semena stromů, keřů a bylin. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek a vyznačuje se Ovoce se řadí mezi nejstarší známé druhy potravin. Konzumují se většinou v syrovém stavu nebo formou nápojů či pokrmů – jako saláty, kompoty, ovocné pokrmy, používá se do moučníků, na přípravu džemů, marmelád, mražených dření, rosolů nebo jako doplněk stravy.

 

Nakupovat a dále skladovat bychom měli jen ovoce bez poškození. Před samotným skladováním ovoce přebereme, oddělíme poškozené plody a omýváme zásadně až před přímou konzumací. Opláchněte ho pod teplou vodou, odstraníte tím velké množství nežádoucích látek. Ovoce zakoupené v tržní síti bývá často chemicky ošetřeno, proto není vhodné využívat jejich kůru či slupku.

Ovoce se k nám dnes dostává prakticky ze všech koutů světa, proto není vždy možné, aby byl každý plod konzumně zralý. Proto se doporučuje některé druhy po zakoupení nechat tzv. dojít při běžné pokojové teplotě.

Jak čerstvé, konzervované, ale i sušené ovoce má v kuchyni velmi rozmanité použití. Můžeme si pochutnat na ovocných salátech, dezertech, ale můžeme jej kombinovat s některými druhy sýrů či dokonce například s pečeným masem. Nejvíce si však chuť ovoce vychutnáme, budeme-li jej konzumovat samotné.

Pokud ovoce používáme v teplé kuchyni, musíme zvážit, zda ještě přidáme další cukr či raději ne, neboť ovoce samotné již velkou část cukru obsahuje.

Velmi sladké jsou například banány nebo hroznové víno. Co se týče banánů, jsou i takové druhy které obsahují jednoduchých cukrů méně a naopak mají více škrobů, jedná se o tzv. zeleninové banány. Jsou méně sladké a upravují se spíše jako zelenina.

Z druhů ovoce, které je vhodné na vaření, můžeme jmenovat jablka, neboť většina druhů obsahuje méně cukrů, naopak se ale pyšní větším množstvím ovocných kyselin. Pokud chceme upravovat citrusové plody, vždy je před přípravou důkladně omyjeme v teplé vodě a po oloupání nezapomeneme z estetických důvodů dobře odstranit bílé albedo.

Pokud cílíme na citrusovou kůru, je nutno vybrat ovoce chemicky neošetřené, které je k dostání spíše jen výjimečně nebo v případě citronů a nutnosti použít citronovou kůru na pečení, využijeme raději již přímo balenou kůru, která je k tomuto účelu určena. V obchodě ji najdeme mezi kořením. Pokud přidáváme drobnější ovoce na dozdobení, například jahody, je vhodné jej nesladit předem, neboť právě cukr pohltí vlhkost a ovoce tak ztratí pevnost.

Dalším oblíbeným bobulovým ovoce je červený a černý rybíz, který pěkně dekoruje různé ovocné mísy, ale je často přidáván jako dekorace ve studené slané kuchyni. Pokud jej přidáváme přímo do pokrmu či dezertu, nezapomeneme předem odstranit stopku, pomoci si můžeme vidličkou.

Většina bobulového ovoce obsahuje hodně vody, pokud jej chceme povařit, mělo by to být jen po velmi krátkou dobu, aby plody udržely svůj tvar.

Některé ovoce nám po odstranění slupky tmavne (jablka, hrušky, banány…), abychom tomu zabránili, můžeme je po oloupání na krátkou chvíli vložit do vody s několika kapkami citronové šťávy.

Pro ty, kteří mají v oblibě zavařování, je vhodné zmínit, že plody pro tuto úpravu by měly být lehce nedozrálé a to z toho důvodu, že v této fázi zralosti obsahují nejvíce pektinu.

Ovoce, ať se jedná o exotické nebo domácí, si nejčastěji z obchodů odnášíme v plastových obalech nebo polyetylenových sáčcích. Konzervované ovoce najdeme v plechových  konzervách, sterilované ve skleněných zavařovacích sklenicích a mražené ovoce nejčastěji balí do plastových sáčků nebo krabic z vlnité lepenky.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*