Jíška: Jako od babičky


polevka-velkaDříve byla jíška (neboli zásmažka) pro českou kuchyni zcela nepostradatelnou ingrediencí. Používala se k zahušťování tradičních polévek a různých omáček. Dnes už některé kuchařky volí k zahušťování pokrmů jiné varianty a s jíškou si hlavu nedělají. Pojďme se tedy podívat na základní fakta o této, našimi babičkami, oblíbené kuchařské nezbytnosti.

Co je to jíška?

Jedná se o směs z hladké mouky a rostlinného tuku nebo másla, kterou se zahušťují pokrmy. Jíšku připravíme podle typu pokrmu – buď světlou, nebo tmavou.

Světlá jíška se používá k zahuštění světlých zeleninových polévek a krému nebo jako základ na bešamel, kdy se do jíšky přimíchá ještě mléko. Světlou jíšku připravíme z hladké mouky a másla.

Žlutou jíškou se zahušťují tmavší zeleninové polévky z luštěnin nebo světlejší omáčky.

Tmavší jíškou se zahušťují polévky typu gulášová, dršťková, nebo tmavší omáčky. Tmavou jíšku připravíme buď na másle, nebo sádle.

Můžete se setkat také s cibulovou jíškou, kdy na oleji nebo sádle orestujete cibulku, ke které po opražení přidáte hladkou mouku. Tu pak orestujete a zalijete vodou.

Jak správně připravit jíšku

Na pánvi rozehřejeme tuk (máslo, sádlo, olej). Obecně na porci pro čtyři lidi stačí tři lžíce tuku.

Pokud zvýšíme množství tuku například až o polovinu, tak se vyvarujeme zbytečných hrudek. Jakmile nám bude omastek pěnit, zasypeme jej za stálého míchání moukou a celou směs ještě pořádně promícháme.

Pak stačí jíšku zředit vodou nebo odvarem ze zeleniny. Jíška by se měla vařit minimálně půl hodiny, aby všechny v ní obsažené látky se škrobovým charakterem změkly.

Tipy na správnou přípravu jíšky

  • Poměr tuku a mouky je stejný
  • Jíšku musíme restovat za stálého míchání, jinak se velmi lehce připálí
  • Horkou jíšku rozmíchejte ve studené vodě, studenou zase v teplé vodě
  • Jíšku si také můžete připravit dopředu a zamrazit. V mrazáku vám pár měsíců vydrží. Zmrazit ji můžete ve formičkách nebo v plastových krabičkách, pak ji stačí jen vytáhnout, nastrouhat a vrátit do mrazáku

Jak snížit obsah kalorií v jíšce?

Jíška obsahuje hodně kalorií, proto ji můžeme nahradit třeba jen lehce opraženou moukou.  Zahušťovat můžeme také bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Ten se ovšem nesmí zavářet moc dlouho, navíc se jídlo se škrobem nemá už ohřívat, protože řídne. Škrobem není dobré zahušťovat guláše. Zahustit například zeleninovou polévku nebo krém můžeme dostatečným množstvím zeleniny.

Pokud vám doma zbyde starý chleba, můžete ho využít k zahuštění jídel. Stačí ho nastrouhat, uzavřít do sklenice a uchovat v suchu a chladnu. Při vaření guláše nebo tmavších omáček či polévek pak můžete svůj pokrm nastrouhaným chlebem zahustit. Podívejte se na naše recepty, kde ze zbytků vytváříme lahodné pokrmy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*