Jalovec – pro zvěřinu jako od babičky


Jalovec možná znáte z lidových písniček nebo pohádek. Není divu, ve středověku byl považován za zázračné koření, které chrání proti kletbám, moru, malomocenství a zahání čarodějnice a zlé duchy! Nám stačí jeho příznivé vlastnosti pro zdraví a jeho chuť pro dotvoření jídel z masa. Pusťte jej i do své kuchyně!

Jalovec (1) Pro zdraví

Jalovec má dvě hlavní oblasti působení – žaludek a klouby. Jalovčinky jsou proto tradiční součástí těžkých a tučných jídel, zvěřiny nebo se z něj vyrábí víno podporující trávení a zažívání. Ve formě koupele nebo tinktury pomáhá při revmatismu, při křečových žilách a proti celulitidě. Naopak se nedoporučují v těhotenství a při ledvinových onemocněních. Koupel si připravíte svařením tří šálků jalovcových plodů a případně i listů, po dobu dvaceti minut. Odvar pak nalijete do horké koupele, která zabírá na revma, křečové žíly i celulitidu. Tip: Jalovcová kúra: jednou týdně rozžvýkejte 5 kuliček nebo vypijte jednu skleničku jalovcového vína (v červeném víně nechte macerovat rozmačkané kuličky po dobu 2 týdnů, přeceďte).

Jak v kuchyni

Jalovčinky se tradičně přidávají jako koření ke zvěřině, do guláše nebo k uzení masa. Ve formě povidel nebo omáčky doplní maso divoké zvěře.

 

Jalovcová povidla

Plody jalovce jemně rozdrtíme, zalijeme vodou a necháme 20 minut probublávat, za častého míchání.  Výslednou hmotu pak přecedíme a ve vodní lázni vaříme, až získá konzistenci povidel. Zamícháme cukr nebo med. Povidla můžeme podávat jako přílohu k masu, ozvláštnění salátů nebo užívat jako přírodní lék na zažívání.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*