Kupujeme, skladujeme a vaříme zelí. Jak na to? 

Kupujeme, skladujeme a vaříme zelí
Článek Kupujeme, skladujeme a vaříme zelí na Jakvkuchyni.cz prozradí vše o této superpotravině. (Zdroj: Shutterstock.com)

Pozitivní účinky zelí na zdraví jsou známé již dlouho. Tato superpotravina se těší velké oblibě a v kuchyni ji zpracováváme na mnoho způsobů. Proč zelí zařadit do jídelníčku? Jak zelí nakupovat, uskladňovat a zpracovávat? Kromě zajímavostí přináší Jakvkuchyni.cz také recept, který vykouzlíme během pár minut. 

Proč do jídelníčku zařadit zelí?

Zelí bývá v poslední době označováno jako tzv. superpotravina. Co to znamená? Superpotraviny mají velmi vysoký obsah vitamínů, minerálních látek, oxidantů a pozitivně stimulují lidský organismus. 

Jak naše zdraví podpoří konzumace zelí?

Funguje jako prevence před jaterním onemocněním. 
Posiluje zuby.
Má projímavé účinky, což je vhodné především během zácpy. 
Podporuje trávení a příznivě působí na střevní mikroflóru. 
Posiluje imunitní systém.
Více v článku 8 tipů, jak podpořit naši imunitu.
Podporuje snížení rizika hypertenze, osteoporózy nebo srdečních onemocnění.
Obsažený chlorofyl produkuje hemoglobin (krevní barvivo v červených krvinkách), který čistí krev.

Jak nakupovat zelí?

Při nákupu zelí se řiďme zrakem, hmatem a čichem. Hlávka zelí by měla být na pohled čerstvá, na dotek pevná a měla by příjemně vonět. Pozor si dejme na plíseň nebo okoralé listy. 

Zelí můžeme koupit také fermetované. Správně připravené fermentované zelí obsahuje pouze sůl, kmín a případně další koření. Některé výrobky ale obsahují i vodu, nebo cukr. Ty vraťme zpět do regálu, protože zdraví neprospějí.

Často se také setkáme s pojmem sterilizované zelí. Sterilizované zelí je konzervované mléčným kvašením a při jeho výrobě dochází k tepelné úpravě. Tím se znehodnotí řada prospěšných látek, které běžně obsahuje syrové nebo fermentované zelí. 

TIP Jakvkuchyni.cz: Fermentované potraviny jsou z mnoha důvodů velmi prospěšné pro naše tělo. Více v článku Fermentace aneb bakterie pracují pro nás.

Jak správně skladovat zelí?

Zelí bychom měli skladovat v chladu, ideální teplota je 1 až 2 °C. Zelí proto skladujme v lednici, ve spíži, na balkoně nebo ve sklepě. 

Listů hlávek se dotýkejme jen minimálně – plní totiž ochrannou vrstvu, kterou bychom dotykem setřeli. 

Kromě teploty je potřeba si dát při skladování zelí pozor také na cirkulaci vzduchu – zelí musí dýchat.
Vzdušná vlhkost by měla být poměrně vysoká. Zelí si díky ní totiž udrží šťavnatost a nevysušuje se. 

Tipy na zpracování zelí

Zelí je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se velké oblibě. Co vše s ním v kuchyni můžeme dělat? 

Syrové zelí se hodí do salátů, ve kterých vynikne jeho křupavost. 
Výborně chutná také v polévkách, například v zelňačce, nebo v omáčkách (třeba v Zelné omáčce s klobáskou). 
Nepostradatelnou roli plní také jako příloha, u nás klasicky v kombinaci vepřo-knedlo-zelo. 
Na smaženém zelí si pochutnáme například v zelných plackách smažených na sádle (zkusit můžeme Posvícenské zelňáky, nebo Zelňáky se škvarky).  
Pečené plátky zelí chutnají výborně s dipem, nebo hummusem.
Za zkoušku stojí také pečené zelí s jablkem a klobásou, zapečený kozí sýr v lilkovém kabátku se zelím nebo vepřový řízek plněný zelím.  

Možností je ale celá řada, stačí si jen vybrat…

Křupavé zelí s jablky, mrkví a rozinkami

Křupavé zelí s jablky, mrkví a rozinkami

Pojďme si podle receptu Jakvkuchyni.cz připravit křupavý salát s jablkem, mrkví a rozinkami, který je plný vitamínů.  

Recept - suroviny a postup

Z jedné hlávky zelí nám při krájení zbude mnoho nezpracovaných kousků. Nevyhazujme je do koše. Ještě si na nich pochutnáme. Co vše ze zbytků připavíme? Například polévkový vývar, základ těsta na karbanátky, dětskou přesnídávku nebo zeleninové hranolky. O tom, jak zpracovat další potraviny, aniž bychom je museli vyhazovat, si můžeme přečíst v seriálu Vaříme beze zbytku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*