Pozitivní účinky zelí na zdraví jsou známé již dlouho. Tato superpotravina se těší velké oblibě a v kuchyni ji zpracováváme na mnoho způsobů. Proč zelí zařadit do jídelníčku? Jak zelí nakupovat, uskladňovat a zpracovávat? Kromě zajímavostí přináší Jakvkuchyni.cz také recept, který vykouzlíme během pár minut.
Proč do jídelníčku zařadit zelí?
Zelí bývá v poslední době označováno jako tzv. superpotravina. Co to znamená? Superpotraviny mají velmi vysoký obsah vitamínů, minerálních látek, oxidantů a pozitivně stimulují lidský organismus.
Jak naše zdraví podpoří konzumace zelí?
Funguje jako prevence před jaterním onemocněním.
Posiluje zuby.
Má projímavé účinky, což je vhodné především během zácpy.
Podporuje trávení a příznivě působí na střevní mikroflóru.
Posiluje imunitní systém.
Více v článku 8 tipů, jak podpořit naši imunitu.
Podporuje snížení rizika hypertenze, osteoporózy nebo srdečních onemocnění.
Obsažený chlorofyl produkuje hemoglobin (krevní barvivo v červených krvinkách), který čistí krev.
Jak nakupovat zelí?
Při nákupu zelí se řiďme zrakem, hmatem a čichem. Hlávka zelí by měla být na pohled čerstvá, na dotek pevná a měla by příjemně vonět. Pozor si dejme na plíseň nebo okoralé listy.
Zelí můžeme koupit také fermetované. Správně připravené fermentované zelí obsahuje pouze sůl, kmín a případně další koření. Některé výrobky ale obsahují i vodu, nebo cukr. Ty vraťme zpět do regálu, protože zdraví neprospějí.
Často se také setkáme s pojmem sterilizované zelí. Sterilizované zelí je konzervované mléčným kvašením a při jeho výrobě dochází k tepelné úpravě. Tím se znehodnotí řada prospěšných látek, které běžně obsahuje syrové nebo fermentované zelí.
TIP Jakvkuchyni.cz: Fermentované potraviny jsou z mnoha důvodů velmi prospěšné pro naše tělo. Více v článku Fermentace aneb bakterie pracují pro nás.
Jak správně skladovat zelí?
Zelí bychom měli skladovat v chladu, ideální teplota je 1 až 2 °C. Zelí proto skladujme v lednici, ve spíži, na balkoně nebo ve sklepě.
Listů hlávek se dotýkejme jen minimálně – plní totiž ochrannou vrstvu, kterou bychom dotykem setřeli.
Kromě teploty je potřeba si dát při skladování zelí pozor také na cirkulaci vzduchu – zelí musí dýchat.
Vzdušná vlhkost by měla být poměrně vysoká. Zelí si díky ní totiž udrží šťavnatost a nevysušuje se.
Tipy na zpracování zelí
Zelí je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se velké oblibě. Co vše s ním v kuchyni můžeme dělat?
Syrové zelí se hodí do salátů, ve kterých vynikne jeho křupavost.
Výborně chutná také v polévkách, například v zelňačce, nebo v omáčkách (třeba v Zelné omáčce s klobáskou).
Nepostradatelnou roli plní také jako příloha, u nás klasicky v kombinaci vepřo-knedlo-zelo.
Na smaženém zelí si pochutnáme například v zelných plackách smažených na sádle (zkusit můžeme Posvícenské zelňáky, nebo Zelňáky se škvarky).
Pečené plátky zelí chutnají výborně s dipem, nebo hummusem.
Za zkoušku stojí také pečené zelí s jablkem a klobásou, zapečený kozí sýr v lilkovém kabátku se zelím nebo vepřový řízek plněný zelím.
Možností je ale celá řada, stačí si jen vybrat…
Křupavé zelí s jablky, mrkví a rozinkami
Pojďme si podle receptu Jakvkuchyni.cz připravit křupavý salát s jablkem, mrkví a rozinkami, který je plný vitamínů.
Recept - suroviny a postup