Kupujeme, skladujeme a vaříme pórek. Jak na to?


Dnes si posvítíme na pórek: proč ho zařadit do jídelníčku? Na co si dát pozor při nákupu, jak pórek skladovat, zajímavosti a recept na vynikající pórkovou polévku přináší v článku Jakvkuchyni.cz!

Kupujeme, skladujeme a vaříme pórek

Proč do jídelníčku zařadit pórek?

Pórek, nebo-li pór, se řadí mezi cibulovou zeleninu, která by v našem jídelníčku neměla chybět. Proč?
Jedná se o kvalitní zdroj sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů. S čím vším nám může pórek pomoci?

  • Chrání před nemocemi srdce.
  • Bojuje proti infekcím.
  • Zlepšuje trávení.
  • Posiluje kosti.
  • Snižuje hladinu nezdravého cholesterolu
  • Podporuje růst vlasů.
  • Chrání cévy a zrak.
  • Zlepšuje soustředění a paměť.

A to ani nemluvíme o jeho afrodiziakálních účincích. Kupte si pórek a uvařte si z něj něco dobrého!

Nákup pórku

Při nákupu pórku musíme mít oči otevřené. Právě zrak nám pomůže vybrat ty nejlepší kusy. Existuje několik indicií, které nám čerstvý pórek odhalí: 

  • první z nich je vzhled – spodní části, ta by neměla být prasklá ani otlačená.
  • pórek by měl být rovný a pevný.
  • Důležitá je také barva listů – pokud je krásně zelená, pak je pórek zřejmě čerstvý.

Uskladnění pórku

Pórek jsme si koupili, co teď? Čeká nás jeho uskladnění. Chlad, tma a sucho – to jsou tři vlastnosti, které by mělo splňovat místo, kam pórek uložíme.
Může se jednat o ledničku, mrazák nebo třeba sklep. Záleží na našich možnostech.

Pokud se rozhodneme pro chladnou spíž nebo sklep, pokusme se pórek umístit ve vzpřímené poloze. Ta mu svědčí nejvíce.

Tipy na skladování pórku v ledničce

Pórek jednoduše vložíme do zásuvky s ostatní zeleninou. Žádné mytí ani zkracování listů.
Jen si dejme pozor na jednu věc – ostatní zelenina může nasát aroma pórku, které je velmi intenzivní.
Abychom tomu předešli, můžeme pórek zabalit do plastového sáčku. Čerstvý pórek by nám měl takto uskladněný vydržet asi 14 dní, samozřejmě ale záleží na konkrétním kusu.

Pórková polévka, která chutná a zahřeje

Pórková polévka, která chutná a zahřeje

Pórek máme uskladněný v lednici. Nastal nejvyšší čas z něj uvařit něco dobrého, co říkáte? Máme pro vás recept na vynikající...

Recept - suroviny a postup

Jak předcházet plýtvání potravinami a využít celý pórek?

Části pórku, které jsme při přípravě polévky z pórku odstranili a které již nejsou vhodné k dalšímu zpracování v kuchyni, by měly putovat jako biologicky rozložitelný odpad do bioodpadu.

Jak můžeme ještě využít zbylé části pórku, které jsou ke zpracování vhodné, ale už je nepotřebujeme do právě připravovaného jídla?
Vložme je do vhodné nádoby a můžeme je využít při vaření další den. Pro dlouhodobé uchovávání je vhodné pórek zamrazit. Jak na to?

  • Pórek umyjeme. 
  • Usušíme.
  • Nakrájíme na plátky.
  • Pár minut blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. 
  • Opláchneme v ledové vodě. 
  • Necháme okapat. 
  • Plátky vložíme do sáčku. 
  • Sáček zamrazíme. 

Až nás příště přepadne neodolatelná chuť na pórek, budeme mít kam sáhnout.

Můžeme zkusit ale také méně typické využití – třeba Pórkové kořínky s pyré dle šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka, nebo si z listů připravet křupavou pochoutku, podobně jako v receptu Chipsy z květákových listů.

V článku jsme se několikrát zmínili o plastovém sáčku. Pořiďme si k tomuto účelu opravdu kvalitní plastové sáčky, které můžeme opakovaně uzavírat a používat. Můžeme na ně pohlížet jako na další nádobí. V případě potřeby je vypláchnout, vysušit a opět použít. A to až do doby, než se poškodí a poputují do žlutého kontejneru na plasty. Za tímto účelem můžeme použít i opakovaně použitelné plastové nádobky, nebo sklenice od marmelád.

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*