Vepřový řízek plněný zelím

 

Úžasná delikatesa, která je dodnes tradičním pokrmem hlavně na Orlicku.
Úžasná delikatesa, která je dodnes tradičním pokrmem hlavně na Orlicku.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    vepřové maso 400g kýta nebo krkovice
    salám 150g
    zelí 200g kysané
    houby 150g sušené
    cibule 1ks
    česnek 3stroužky
    křen 2lžíce strouhaný
    slanina 50g
    sádlo 4lžíce rozpuštěné
    hladká mouka 1lžíce
    vývar 300ml
    pepř černý
Pokyny
  1. Čtyři větší plátky z vepřové kýty důkladně naklepejte a mírně posolte. Pokapejte je lžící rozpuštěného sádla a nechte je v chladu pod pokličkou rozležet.
  2. Houby opláchněte ve vodě, sceďte je, a potom je uvařte v osolené vodě doměkka (asi 20 min.). Znovu je sceďte a pokrájejte na menší kousky.
  3. Následně si připravte zelnou směs. Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu také nakrájejte na menší kostičky. Pak je společně osmažte na zbylém sádle. Přidejte salám nakrájený na kostičky, dále menší proužky nakrájeného kysaného zelí, polovinu uvařených hub, strouhaný křen a utřený česnek. Přidejte špetku soli a pepře a vše společně krátce poduste.
  4. Plátky masa potřete zelnou směsí a sepněte je párátkem, aby náplň nevytékala. Naplněné kapsy opatrně obalte v mouce a postupně je vkládejte do sádlem vymaštěného pekáčku. Takto připravené dejte do trouby rozpálené na 200 °C, pak příkon ztlumte na 180 °C a zvolna zapékejte.
  5. Plněné řízky přendejte na talíř a ponechte je v teple. Vzniklý výpek zaprašte zbylou moukou, krátce osmažte, zalijte vývarem, následně rozšlehejte a povařte. Šťávu přeceďte přes hustý cedník, chvíli ji poduste a dochuťte solí a mletým pepřem. Nakonec do ní přidejte druhou část dušených a pokrájených hub.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*