Vepřový perkelt

Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa. I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa. I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 – 6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    maso 1kg vepřová plec
    rajčata 350g konzervovaná
    paprika 4ks paprikové lusky
    sádlo 2lžíce vepřové
    cibule 1ks
    paprika 1lžíce sladká
    česnek 1stroužel
    chilli 1/2lžičky
Pokyny
  1. Vepřovou plec opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na kostky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme.
  3. V kastrolu rozpustíme sádlo a při vyšší teplotě a za stálého míchání orestujeme maso, aby se zatáhlo.
  4. Maso si odložíme bokem.
  5. Ve stejném kastrolu, ve kterém jsme restovali maso, osmažíme za nižší teploty a za stálého míchání cibuli a česnek.
  6. Přidáme vrchovatou lžíci sladké i pálivé papriky, zamícháme a trochu opražíme.
  7. Do kastrolu vrátíme maso a pořádně promícháme, aby se všechno maso obalilo paprikovou směsí.
  8. Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme, nakrájíme na menší proužky a přidáme k masu.
  9. Přidáme nasekaná rajčata, 2 lžičky soli a chvíli mícháme.
  10. Přiklopíme poklicí a při mírné teplotě necháme 5 minut vařit.
  11. Zkontrolujeme, kolik pustilo maso a zelenina šťávy, a případně trochu dolijeme vodou (vždy jen do poloviny vrstvy masa).
  12. Pomalu dusíme pod pokličkou a teplotu nezvyšujeme. Průběžně kontrolujeme, jestli se šťáva nevyvařila, příp. dolijeme vodu.
  13. Když už je maso měkké, odkryjeme pokličku, zvýšíme teplotu a zredukujeme tekutý obah do požadované hustší konzistence.
  14. Perkelt se nezahušťuje žádnou moukou, ani jiným zahušťovadlem, konečné hustoty se docílí odpařením tekutiny.
  15. V případě potřeby pokrm dosolíme a můžeme dochutíit ještě trochou pálivé papriky.

Podáváme s rýží, tarhoňou nebo s chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*