Vepřový perkelt


Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa. I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
Perkelt, pokrm původem z Maďarska, je vzdálenějším příbuzným guláše. Na rozdíl od guláše je však mnohem hustší a podává se obvykle s přílohou, jako je rýže nebo tarhoňa. I přesto, že se jedná o poměrně snadné a relativně rychlé jídlo, vyplatí se určitě nic neuspíšit, použít kvalitní suroviny (především maso a papriku), postupovat podle receptu a věnovat vaření péči. Krásnou barvu a vůni dodá perkeltu především paprika. V případě maďarské kuchyně tomu snad ani nemůže být jinak. Jak si doma připravit skvělý perkelt?
Porce
4 - 6 porcí
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
35 minut
Suroviny
    maso 1kg vepřová plec
    rajčata 350g konzervovaná
    paprika 4ks paprikové lusky
    sádlo 2lžíce vepřové
    cibule 1ks
    paprika 1lžíce sladká
    česnek 1stroužel
    chilli 1/2lžičky
Pokyny
  1. Vepřovou plec opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na kostky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme.
  3. V kastrolu rozpustíme sádlo a při vyšší teplotě a za stálého míchání orestujeme maso, aby se zatáhlo.
  4. Maso si odložíme bokem.
  5. Ve stejném kastrolu, ve kterém jsme restovali maso, osmažíme za nižší teploty a za stálého míchání cibuli a česnek.
  6. Přidáme vrchovatou lžíci sladké i pálivé papriky, zamícháme a trochu opražíme.
  7. Do kastrolu vrátíme maso a pořádně promícháme, aby se všechno maso obalilo paprikovou směsí.
  8. Paprikové lusky zbavíme jader, opláchneme, nakrájíme na menší proužky a přidáme k masu.
  9. Přidáme nasekaná rajčata, 2 lžičky soli a chvíli mícháme.
  10. Přiklopíme poklicí a při mírné teplotě necháme 5 minut vařit.
  11. Zkontrolujeme, kolik pustilo maso a zelenina šťávy, a případně trochu dolijeme vodou (vždy jen do poloviny vrstvy masa).
  12. Pomalu dusíme pod pokličkou a teplotu nezvyšujeme. Průběžně kontrolujeme, jestli se šťáva nevyvařila, příp. dolijeme vodu.
  13. Když už je maso měkké, odkryjeme pokličku, zvýšíme teplotu a zredukujeme tekutý obah do požadované hustší konzistence.
  14. Perkelt se nezahušťuje žádnou moukou, ani jiným zahušťovadlem, konečné hustoty se docílí odpařením tekutiny.
  15. V případě potřeby pokrm dosolíme a můžeme dochutíit ještě trochou pálivé papriky.

Podáváme s rýží, tarhoňou nebo s chlebem.

Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*