Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.
|
Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.
|
Porce
1 závin
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme nejméně 2 hodiny vychladnout.
- Brambory oloupeme a nastrouháme, nebo prolisujeme.
- Dáme je do mísy, prosejeme na ně mouku a kypřicí prášek.
- Následně přidáme máslo, mléko a špetku soli.
- Vše zpracujeme do polotuhého těsta.
- Slaninu a uzené maso nakrájíme na kostky.
- Na pánvi opražíme slaninu, přidáme uzené maso, osolíme, opepříme, přidáme papriku a chilli.
- Z kysaného zelí slijeme tekutinu a přidáme na pánev a necháme prohřát.
- Troubu předehřejeme na 200° C.
- Těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát o síle 5 mm.
- Rozprostřeme směs zelí, srolujeme jako závin a položíme na plech vyložené papírem na pečení.
- Potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a pečeme dozlatova (30 – 40 minut).