Bramborový závin se zelím

Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.
Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 závin
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Těsto
    brambory 1kg vychladlé, vařené ve slupce
    mouka 500g polohrubá
    máslo 50g změklé
    mléko 2lžíce
    prášek do pečiva 1/2sáčku
    sůl 1špetka
Náplň
    zelí 500g kysané
    maso 100g uzené
    slanina 50g
    paprika 1lžička pálivá
    chilli 1/2lžičky vločky
    vejce žloutek na potření
Pokyny
  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme nejméně 2 hodiny vychladnout.
  2. Brambory oloupeme a nastrouháme, nebo prolisujeme.
  3. Dáme je do mísy, prosejeme na ně mouku a kypřicí prášek.
  4. Následně přidáme máslo, mléko a špetku soli.
  5. Vše zpracujeme do polotuhého těsta.
  6. Slaninu a uzené maso nakrájíme na kostky.
  7. Na pánvi opražíme slaninu, přidáme uzené maso, osolíme, opepříme, přidáme papriku a chilli.
  8. Z kysaného zelí slijeme tekutinu a přidáme na pánev a necháme prohřát.
  9. Troubu předehřejeme na 200° C.
  10. Těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát o síle 5 mm.
  11. Rozprostřeme směs zelí, srolujeme jako závin a položíme na plech vyložené papírem na pečení.
  12. Potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a pečeme dozlatova (30 – 40 minut).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*