Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!     
| 
 | 
 
Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!      
 | 
          | 
 
Porce     
4 porce     
 | 
          | 
 
Doba přípravy     
30 minut     
 | 
          | 
 
Chod     
 | 
Suroviny
| 
 Pečeně 
vepřová pečeně
1,2kg
 
pivo
300ml
 
cibule
250g
 
sádlo
50g
 
česnek
4stroužky
 
krupice
2lžíce
na zahuštění
 
majoránka
2lžičky
 
lžičky kmínukmín
2lžičky
 Kedlubnové zelí
  | 
Pokyny    
Pečeně
- Nejprve začneme přípravou pečeně - pokud má tukové krytí, nařízneme ho do mřížky. Maso osolíme a opepříme.
 - V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme. Když je hotové, dáme ho stranou.
 - Cibuli nakrájíme na plátky, stejně tak česnek. Přidáme do výpeku, který nám zůstal po opékání masa v pánvi, a opečeme.
 - Přidáme majoránku, kmín a necháme chvíli rozvonět. Nakonec přilijeme pivo, přivedeme k varu a pár minut společně povaříme.
 - Cibuli a česnek s pivem přelijeme do pekáče a na něj položíme maso. Troubu předehřejeme na 150°C a maso při této teplotě pečeme 20 minut.
 - Poté teplotu snížíme na 130°C, pekáč zakryjeme alobalem a pečeme další hodinu.
 - Maso občas přelijeme šťávou.
 - Upečené maso vyndáme z výpeku, ten přivedeme na sporáku k varu a zahustíme krupicí a pár minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem.
 - Než se maso upeče, připravíme si knedlíky.
 
Houskový knedlík 
- Když jsou opečené, nasypeme je do mísy, přidáme mléko a necháme pár minut zvlhnout.
 - Nakonec přisypeme mouku, dále přidáme máslo, sůl a žloutky.
 - Bílky vyšleháme, aby nám vznikl pevný sníh a následně ho přimícháme k ostatním surovinám, které propracujeme tak, aby nám vzniklo těsto.
 - Z těsta vytvarujeme dva knedlíky, které vaříme 25 minut v osolené vodě.
 - Hotové knedlíky nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
 
Kedlubnové zelí
- V hrnci rozpálíme sádlo a olej, přidáme nakrájenou cibuli a slaninu a orestujeme (cibuli nenecháme zhnědnout!).
 - Teď přidáme cukr a kmín a ještě chvíli budeme společně restovatt.
 - Nakonec přisypeme nastrouhanou kedlubnu a ochutíme octem, solí a pepřem.
 - Necháme asi 10 minut dusit (kedlubny pustí vodu, takže není třeba podlévat - případně přidáme malé množství vody).
 
Prázdné lahve od piva třídíme do zelených kontejnerů na sklo, etikety ani kovová víčka na sklenicích a láhvích nemusíme před vhozením do kontejneru odstraňovat. Pokud jsme použili pivo z plechovky, vytřídíme prázdné plechovky do šedých kontejnerů na kovy. Právě do nich můžeme také třídit kovové uzávěry, nebo třeba hliníková víčka.

        
        
        
