Vepřová pečeně v mléce s glazovanou mrkví

Na první pohled možná trochu zvláštní kombinace, ale už při první soustu se přesvědčíme, že tento tradiční italský recept snadno okouzlí chuťové pohárky. Vepřová pečeně zůstane díky mléku hezky šťavnatá a jako bonus získáme skvělou omáčku. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
Na první pohled možná trochu zvláštní kombinace, ale už při první soustu se přesvědčíme, že tento tradiční italský recept snadno okouzlí chuťové pohárky. Vepřová pečeně zůstane díky mléku hezky šťavnatá a jako bonus získáme skvělou omáčku. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Vepřová pečeně
    vepřové maso 1kg vepřové pečeně
    mléko 1, 5litr
    česnek 4stroužky
    šalvěj 10lístků
    dětská krupice 3lžíce
    citrón šťáva
Glazovaná mrkev
    mrkev 800g
    máslo 50g
    cukr 1lžíce
    citrón šťáva
Pokyny
  1. Vepřovou pečeni osolíme, opepříme a svážeme provázkem - nejdříve několikrát kolem dokola a nakonec dvakrát přes delší stranu.
  2. V hlubší pánvi nebo hrnci rozpálíme olej a pečeni na něm ze všech stran opečeme.
  3. Maso na chvíli vyndáme bokem a do hrnce přilijeme mléko. Je potřeba vařečkou ze dna hrnce odškrábat veškerý výpek.
  4. Teď přidáme k mléku prolisovaný česnek, omyté lístky šalvěje, trochu citronové šťávy a vrátíme také maso.
  5. Troubu předehřejeme na 180 C°, hrnec přiklopíme pokličkou a dáme ho do trouby. Maso pozvolna pečeme cca 2,5 hodiny a občas ho přelijeme mlékem, ve kterém se peče.
  6. Když je maso měkké, vyndáme ho z omáčky, rozvážeme provázky a nakrájíme na plátky.
  7. Z omáčky vylovíme lístky šalvěje a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Přivedeme ji k varu, přidáme dětskou krupici a zakysanou smetanu.
  8. TIP: smetanu přidáváme tak, že ji dáme do malé mističky, k ní dáme lžíci horké omáčky, rozmícháme a teprve pak přidáme ke zbytku omáčky do hrnce.
  9. Nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem. Maso vrátíme do hotové omáčky, aby neoschlo.
  10. Jako příloha je ideální bramborová kaše, nebo šťouchané brambory a glazovaná mrkev.
  11. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Do hrnce dáme vařit vodu a mrkev v ní cca 4 minuty povaříme.
  12. Po dovaření je ihned přendáme do ledové vody, aby neztratila barvu.
  13. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a zamícháme. Pak přidáme uvařenou a zchlazenou mrkev.
  14. Zamícháme, aby se mrkev obalila glazurou. Nakonec dle chuti osolíme, opepříme a přidáme trochu citronové šťávy.

Obsah plastového kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit vyškrábáním obsahu lžičkou, nebo tak, že jej vytřeme například použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Kelímky není nutné vymývat. Takto můžeme vytřídit do žlutého kontejneru. Pokud chceme být v třídění odpadu důslední a chceme co nejméně plýtvat, můžeme odstranit hliníkové víčko. To můžeme v kuličce z kuličky z dalších víček vytřídit do kontejnerů na kovy.

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*