Slaný trhaný koláč

Trhané koláče se těší v poslední době velké oblibě. Na internetu koluje mnoho receptů převážně ve sladké verzi, ale proč si ho nepřipravit naslano? Určitě vám přijde vhod nejen po sladkém vánočním maratonu, ale skvěle se hodí jako snídaně, oběd, svačina i večeře a také na jakoukoli oslavu nebo na cesty. Navíc jej nemusíte krájet. Každý si sám odtrhne, kolik chce. Do náplně jsme tentokrát použili špenát a fetu, ale možností je nepřeberné množství. Která bude ta vaše nej?
Trhané koláče se těší v poslední době velké oblibě. Na internetu koluje mnoho receptů převážně ve sladké verzi, ale proč si ho nepřipravit naslano? Určitě vám přijde vhod nejen po sladkém vánočním maratonu, ale skvěle se hodí jako snídaně, oběd, svačina i večeře a také na jakoukoli oslavu nebo na cesty. Navíc jej nemusíte krájet. Každý si sám odtrhne, kolik chce. Do náplně jsme tentokrát použili špenát a fetu, ale možností je nepřeberné množství. Která bude ta vaše nej?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Forma 30 x 50 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Těsto
    hladká mouka 350g špaldová
    mléko 150ml
    máslo 60g mírně slané
    droždí 10g instantní
    vejce 2ks
    krupicový cukr 1lžíce
    sůl 2lžičky himalajská
Náplň
    sýr 200g feta
    špenát 100g
    máslo 50g mírně slané
    česnek 3stroužky
    sůl 1lžička himalajská
    bylinky 1lžička
    pepř 1špetka
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek: máslo s mlékem ohřejeme a necháme máslo rozpustit. Přidáme cukr a rozmícháme, necháme lehce vychladnout a vmícháme droždí.
  2. Zbývající suroviny dáme do hnětací mísy. Nakonec přidáme kvásek a uhněteme těsto.
  3. Nemělo by být příliš hutné a mělo by být mírně lepivé.
  4. Těsto přendáme do misky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplejším místě bez průvanu cca 60 minut.
  5. Mezitím si připravíme náplň.
  6. Česnek oloupeme a propasírujeme.
  7. Do mísy rozdrobíme fetu, přidáme česnek, provensálské bylinky a nadrobno rozemletý nebo nakrájený listový špenát (pokud použijeme mražený rozmixovaný, slijeme přebytečnou vodu). Vše zamícháme, přidáme pepř a necháme odstát.
  8. Máslo rozpustíme v menším kastrolku.
  9. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát cca 30 x 50 cm.
  10. Plát rozkrájíme na 5–6 stejně širokých pásů. První pás potřeme máslem a naneseme část směsi.
  11. Vezmeme druhý pás, položíme ho na první, potřeme máslem a naneseme část směsi. Stejně postupujeme i se zbylými pásy.
  12. Jakmile budou všechny pásy poskládané na sobě, rozřízneme je na 6 stejně širokých obdélníků.
  13. Na tvarování koláče použijeme formu, např. na biskupský chlebíček, přičemž její dno i boky vyložíme pečicím papírem.
  14. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy – skládáme rozříznutými stranami směrem nahoru.
  15. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě bez průvanu.
  16. Troubu si předehřejeme na 180 °C, koláče pečeme přibližně 50–60 minut.
  17. Po upečení necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*