Slaný koláč se špenátem


Francouzský koláč quiche (vyslovte kyš) je stejně univerzální jako pizza - a stejně tak dobrý. Do korpusu z těsta můžete přidat své oblíbené maso nebo zeleninu. Chutná horký i studený, zkuste si jej přibalit i na piknik.
Francouzský koláč quiche (vyslovte kyš) je stejně univerzální jako pizza - a stejně tak dobrý. Do korpusu z těsta můžete přidat své oblíbené maso nebo zeleninu. Chutná horký i studený, zkuste si jej přibalit i na piknik.
Porce
koláčová forma, průměr 30 cm
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
Na těsto
    sůl 1lžička
    máslo 100g
    žloutek 1ks
    voda 6lžic
Na náplň
    špenát 250g
    olivový olej 2lžíce
    cibule 1ks
    česnek 2stroužky
    vejce 3ks
    ricotta 200g
    gouda 100g
Pokyny
  1. Začněte přípravou těsta. Z mouky, soli a másla vytvořte prsty směs připomínající drobenku.
  2. K drobence přidejte vejce a vodu.
  3. Rychle vypracujte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice minimálně na 30 minut.
  4. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučněné ploše na tenkou placku velikosti formy, ve které budete koláč péct.
  5. Formu vyložte těstem a jeho povrch propíchejte vidličkou. Před pečením ho ještě na 15 minut vložte zpět do lednice.
  6. Troubu předehřejte na 200 °C. Koláč pečte asi 10 minut, potom teplotu trouby snižte na 180 °C a dopékejte dalších 10 minut, nebo dokud není povrch koláče krásně zlatý.
  7. Je čas na náplň. Listy čerstvého špenátu opláchnětee a spařte vroucí vodou.
  8. Poté je nahrubo nasekejte (pokud používáte mražený špenát, máte o starost méně.
  9. Cibuli nasekejte najemno a spolu s česnekem ji orestujte na olivovém oleji do průhledna.
  10. Přidejte špenát, dobře osolte a opepřete a odložte stranou.
  11. Vejce prošlehejte spolu s ricottou.
  12. K vaječné směsi přimíchejte špenát a nastrouhanou goudu.
  13. Touto směsí naplňte formu s předpečeným korpusem a vložte jej zpět do trouby.
  14. Koláč pečte na 160 °C po dobu 20 – 25 minut.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*