Koláč se špenátem a vejci

Slané koláče se těší velké oblibě a lze je připravit na velmi mnoho způsobů, podle toho, co máme doma zrovna po ruce. Možná i nám zbyly po Velikonocích ještě zásoby vajec, které je potřeba zpracovat. Máme tip na skvělý jarně laděný koláč, jehož křupavý korpus naplníme směsí špenátu a nakonec ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
Slané koláče se těší velké oblibě a lze je připravit na velmi mnoho způsobů, podle toho, co máme doma zrovna po ruce. Možná i nám zbyly po Velikonocích ještě zásoby vajec, které je potřeba zpracovat. Máme tip na skvělý jarně laděný koláč, jehož křupavý korpus naplníme směsí špenátu a nakonec ozdobíme natvrdo uvařenými vejci.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
Forma 24 – 26 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Těsto
    špaldová mouka 150g celozrrná
    máslo 120g studené
    voda 4lžíce studená
    sůl 1špetka
Náplň
    špenát 200g čerstvý
    smetana 150g
    sýr 100g leerdamer
    vejce 4ks
    vejce 3ks uvařená
    máslo 2lžíce
    šalotka 1ks
Pokyny
  1. Do mísy robotu prosejeme mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo a těsto zpracujeme tak, aby se z něj stala drobenka.
  2. Postupně přidáváme po lžících studenou až ledovou vodu, dokud z těsta nevznikne kompaktní hmota.
  3. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do ledničky.
  4. Troubu předehřejeme na 190 °C.
  5. Odpočaté těsto rozválíme na pomoučeném vále na kruh dle velikosti formy.
  6. Do vymazané formy s odnímatelným dnem vložíme vyválené těsto.
  7. Přizpůsobíme tvaru formy a okrajům, zbylé těsto odřízneme.
  8. Dno propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a zatěžkáme (například fazolemi, nebo odnímatelným dnem, z menší formy.). Zabráníme tak nafouknutí těsta.
  9. Takto připravenou formu s těstem vložíme do trouby a necháme předpéct 15 minut. Poté odstraníme papír i se ”závažím”.
  10. Mezitím si připravíme náplň.
Náplň
  1. Šalotku nakrájíme na kolečka a zlehka ji orestujeme na másle, přidáme opláchnutý špenát a krátce podusíme, dokud špenát nezmenší svůj objem.
  2. Ve druhé míse smícháme smetanu, vejce, koření a nastrouhaný sýr.
  3. Do předpečeného korpusu rozprostřeme směs špenátu a šalotky a přelijeme tekutou směsí.
  4. Dáme péct na dalších 30 minut při 170 °C.
  5. Natvrdo uvařená vejce oloupeme, rozkrojíme na poloviny a ozdobíme jimi koláč.
  6. Spolu s vejci dáme dopéct ještě na 10 minut.
  7. Po vytažení z trouby necháme koláč vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*