Polentová kaše s dýní


Polentová, neboli kukuřičná, kaše je skvělá. Pochází z Itálie a je velmi oblíbená v jihoevropských zemích. Jedná se o jednoduchý pokrm, ale v naší české kuchyni si zatím hledá své místo. Polentou můžeme nahradit klasickou bramborovou kaši, použít ji jako přílohu k masu, nebo zelenině. V tomto podzimním období, kdy v naší kuchyni vládnou také dýňové recepty, jsme ji doplnili tentokrát pečenou dýní se sýrem a pekanovými ořechy.
Polentová, neboli kukuřičná, kaše je skvělá. Pochází z Itálie a je velmi oblíbená v jihoevropských zemích. Jedná se o jednoduchý pokrm, ale v naší české kuchyni si zatím hledá své místo. Polentou můžeme nahradit klasickou bramborovou kaši, použít ji jako přílohu k masu, nebo zelenině. V tomto podzimním období, kdy v naší kuchyni vládnou také dýňové recepty, jsme ji doplnili tentokrát pečenou dýní se sýrem a pekanovými ořechy.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Suroviny
Polentová kaše
    vývar 500ml zeleninový
    polenta 200g
    smetana 100 - 150ml
    máslo 40g
    parmazán 20g strouhaný
Pečená dýně
    sýr 120g halloumi
    dýně 1ks Hokkaidó
    cibule 1ks
    česnek 1palice
    tymián 1lžíce sušený
    ořechy 1hrst pekanové
Pokyny
Polentová kaše
  1. Vývar přivedeme k varu a přidáme smetanu.
  2. Postupně přisypáváme polentu a mícháme, přičemž nám kaše začne houstnout.
  3. Směs mícháme neustále 2 – 3 minuty.
  4. Pokud je kaše hustá, přidáme ještě smetanu, pokud je tomu naopak, přisypeme ještě trochu polenty.
  5. Jakmile bude kaše krémovitá, odstavíme ze sporáku, přidáme máslo a jemně nastrouhaný parmazán, sůl a pepř.
  6. Na závěr můžeme kaši zakápnout olivovým olejem.
  7. TIP: Dáváme pozor, aby nám kaše nevychladla, s vychladnutím tuhne (ale i v tomto stavu ji lze využít a dát si ji třeba k vínu).
Pečená dýně
  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Plech vyložíme papírem na pečení.
  3. Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a takto připravenou ji rozprostřeme na plech.
  4. Na plech přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a také palici česneku rozkrojenou na poloviny.
  5. Sýr nakrájíme na kostky a taktéž přidáme na plech.
  6. Vše pokapeme olivovým olejem, přidáme tymián, osolíme a opepříme.
  7. Rukama na plechu promícháme a dáme péct na 20 minut.
  8. Na polentovou kaši naneseme pečenou dýni se sýrem a bylinkami.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*