Musaka

Tradiční nejen turecký pokrm z mletého masa a lilku, tentokrát podle řecké receptury.
Tradiční nejen turecký pokrm z mletého masa a lilku, tentokrát podle řecké receptury.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí maso 700g mleté
    cuketa 4ks střední
    brambor 400g
    lilek 1ks
    rajčata 5ks velká
    víno 2dcl červené
    cibule 1ks
    česnek 3stroužky
    skořice 1lžička
    hřebíček 1lžička
Pokyny
  1. Nejprve je třeba osmažit cuketu, lilek a brambory.
  2. Všechnu zeleninu pokrájíme na kolečka (ne příliš tenká) a na pánvi v oleji osmažíme.
  3. Lilek předtím klasicky necháme odležet posypaný solí, aby pustil vodu. Osmažený lilek, cuketu i brambory necháme odležet na papírových utěrkách, abychom se zbavili přebytečného tuku (ideální je osmažit den předtím) a mezitím připravíme masový základ.
  4. Na pánvi osmahneme cibulku, když zesklovatí, přidáme mleté maso, do kterého jsme přidali sůl, pepř a půl lžičky oregana.
  5. Na pánvi přidáme k masu postupně všechny ochucovací suroviny: skořice, hřebíček, nové koření a 2-3 stroužky česneku, nikoli prolisovaného, ale pokrájeného na velmi jemné plátky.
  6. Po chvilce podlijeme již lehce osmahlé maso vínem a necháme všechno víno odpařit.
  7. Poté přidáme rajčatové pyré z erstvých (nastrouhaných) rajčat a rajčatový protlak, trochu vody.
  8. Necháme na mírném ohni vařit alespoň hodinu.
  9. Než se dodělá masová směs, připravíme si bešamel.
  10. Když je hotová masová směs i bešamel, připravíme si zapékací formu, kterou lehce vymažeme olivovým olejem a začneme skládat nejprve brambory, poté cuketu a lilek, na zeleninu poklademe masovou směs a vše zalijeme bešamelem.
  11. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 60 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*