Kuřecí kyjevský řízek

Pro mnoho lidí je kuřecí řízek až příliš obyčejný a fádní…, jednoduše z něj ale můžeme udělat pořádný gurmánský zážitek! Vyzkoušejte si tento tradiční ukrajinský recept s Jakvkuchyni.cz!
Pro mnoho lidí je kuřecí řízek až příliš obyčejný a fádní…, jednoduše z něj ale můžeme udělat pořádný gurmánský zážitek! Vyzkoušejte si tento tradiční ukrajinský recept s Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    kuřecí maso 4ks prsní řízky
    másla 150g
    vejce 2ks na obalení
    petržel 2/3natě velká
    kopr 1/3ks velký
    česnek 1stroužek velký
    mouka hladká
    olej na smažení
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme bylinkové máslo - máslo necháme chvíli povolit, přidáme k němu nasekané bylinky, prolisovaný česnek, půl lžičky soli a pepř.
  2. Celou směs poté důkladně promícháme.
  3. Z ochuceného másla vytvarujeme váleček a dáme do lednice ztuhnout (alespoň na 30 minut).
  4. Kuřecí řízky očistíme. Poté seřízneme jejich svrchní část tak, že nám z každého prsa vzniknou dva řízky - jeden větší a jeden menší.
  5. Maso důkladně rozklepeme a osolíme. Stejným způsobem nachystáme i zbývající maso.
  6. Ztuhlé máslo nakrájíme na 4 kousky.
  7. Vezmeme vždy menší z řízků a máslo do něj zabalíme. Tento vzniklý “balíček” poté smotáme do většího kusu tak, aby máslo ze všech stran pokrývalo maso a nemělo při smažení kudy vytéct ven.
  8. Takto připravené pořádně umačkáme a obalíme v trojoobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a nakonec ještě umačkáme, aby balíčky pěkně držely.
  9. V hlubší pánvi, nebo v hrnci, rozehřejeme větší množství oleje a řízky v něm usmažíme dozlatova.
  10. Poté je přendáme do pekáče a dáme dopéct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 10 minut.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Řízky podáváme s bramborovou kaší, kterou můžeme ozdobit zbývajícím bylinkovým máslem.

Pokud si koupíme kuřecí maso v plastovém obalu, nezapomene ho vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Prázdné láhve od oleje můžeme použít ke sbírání vychladlých kuchyňských olejů, které jsme použili například ke smažení či fritování a až se naplní, vytřídíme je do speciálních sběrných nádob. Více v článku Jak třídit oleje, léky, elektrospotřebiče a baterie?.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*