Možná to zní složitě, ale není se čeho bát. Konfitování není žádná věda! Jednoduše řečeno jde o pomalé a pozvolné vaření v tucích, díky kterým maso krásně změkne a zůstane dokonale šťavnaté. V tomto receptu na konfitovaná husí stehna se zelím přidáme k masu ořechovo-hruškovou nádivku - uvidíte, že se po ní jen zapráší! Vařte s Jakvkuchyni.cz!
|
Možná to zní složitě, ale není se čeho bát. Konfitování není žádná věda! Jednoduše řečeno jde o pomalé a pozvolné vaření v tucích, díky kterým maso krásně změkne a zůstane dokonale šťavnaté. V tomto receptu na konfitovaná husí stehna se zelím přidáme k masu ořechovo-hruškovou nádivku - uvidíte, že se po ní jen zapráší! Vařte s Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Nádivka
|
Pokyny
Husa
- Husí stehna osolíme, opepříme a vložíme do pekáče.
- Sádlo rozpustíme a nalijeme do pekáče, aby byla stehna zcela ponořená.
- Troubu předehřejeme na 130 C° a 3 hodiny stehna v tuku pozvolna pečeme.
- Nakonec maso opatrně vyjmeme z tuku, přendáme ho do jiného pekáče a cca zprudka dopečeme cca 5 minut na grilovacím programu na 220 C°, aby získala stehna krásně křupavou kůžičku.
- Z původního pekáče opatrně slijte sádlo - na dně by měla zůstat šťáva, kterou použijeme na polití.
Nádivka
- Než se upečou husí stehna, připravíme nádivku.
- Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přendáme je do mísy a zalijeme je směsí mléka a rozšlehaného vejce.
- Rohlíky necháme několik minut nasáknout.
- Přidáme sádlo, sůl, pepř, nasekanou petrželku a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
- Hrušky oloupeme, vyřízneme jádřince a nakrájíme je na malé kostičky, ořechy nasekáme také na menší kousky a oboje přimícháme do nádivky.
- Směs na nádivku promícháme a dáme do menšího pekáče (pro vizuální efekt může být i forma na sladký chlebíček, bábovku apod.).
- Takto připravenou nádivku pečeme v předehřáté troubě na 200 C° asi 20 minut.
Zelí
- Dále připravíme zelí.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Poté přidáme mouku a zasmahneme jíšku.
- Poté přimícháme zelí, včetně nálevu, přidáme sůl, pepř kmín, cukr a zelí asi 10 minut pozvolna podusíme (případně v průběhu vaření trochu podlijeme vodou).
TIP od Jakvkuchyni.cz: jako příloha bude skvěle chutnat domácí karlovarský knedlík, nebo domácí bramborovo-houskové knedlíky.
Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Obecně platí zásada, že tříděné obaly nesmí být mastné a měli bychom zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím.