Gulášová polévka


Gulášová polévka patří mezi klasiky české kuchyně. A každý vám řekne, že ta jeho je nejlepší! Správná gulášová polévka by měla obsahovat rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Měla by mít výraznou červenou barvu i chuť a konzistence by měla být velmi hustá. Právě díky tomu v zimě polévka dokonale zasytí a v létě se spolu s krajícem chleba či jiným pečivem stane vydatnou svačinou, obědem nebo večeří.
Gulášová polévka patří mezi klasiky české kuchyně. A každý vám řekne, že ta jeho je nejlepší! Správná gulášová polévka by měla obsahovat rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Měla by mít výraznou červenou barvu i chuť a konzistence by měla být velmi hustá. Právě díky tomu v zimě polévka dokonale zasytí a v létě se spolu s krajícem chleba či jiným pečivem stane vydatnou svačinou, obědem nebo večeří.
Porce
4 porce
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    voda 1,5l
    maso 350g mleté, hovězí
    brambor 4ks středně velké oloupané syrové
    cibule 2ks středně velké
    česnek 2stroužky rozetřené
    rajčata 2lžičky protlak
    paprika 2lžičky mletá, sladká
    mouka 1lžíce hladká
    koření 1lžíce majoránka
    sádlo 1lžíce
    kmín 1lžička
    koření 1lžička gulášové
    paprika 1špetka chilli
Pokyny
  1. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a kmín.
  2. Smažíme dozlatova, poté k cibuli přidáme mleté hovězí maso a důkladně ho osmažíme.
  3. Vařečkou oddělujeme maso od sebe, abychom zmenšili větší shluky masa.
  4. K osmaženému masu přidáme kousek chilli papričky, rozetřený česnek, papriku, gulášové koření a rajský protlak.
  5. Vše promícháme a necháme krátce zasmažit.
  6. Za stálého míchání zaprášíme hladkou moukou a osmažíme.
  7. Po cca 1 minutě vše postupně zalijeme vodou, nejprve vlijeme třetinu vody a promícháme.
  8. Poté za stálého míchání nalijeme zbytek vody.
  9. Polévku osolíme, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 30 minut.
  10. Po uplynutí této doby přidáme do polévky na kostky nakrájené syrové brambory.
  11. Vaříme dalších 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  12. Hrnec odstavíme a dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
  13. Promícháme a necháme odstát zakryté cca 15 minut, aby se všechny chutě propojily.
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*