Kupujeme, skladujeme a zpracováváme okurky. Jak na to? 

Proč by se okurky měly pravidelně objevovat v našich jídelníčcích? Jak poznáme zralou a čerstvou okurku? A co vše můžeme z okurek v kuchyni připravit? To a recept na okurkový salát prozradí Jakvkuchyni.cz v článku.


Kupujeme, skladujeme a zpracováváme okurky. Jak na to? 

Okurky k nám údajně doputovaly až z daleké Číny. Patří mezi rostliny z čeledi tykvovitých a daří se jim v teplém a vlhkém prostředí. 

Jaké jsou druhy okurek?

Okurky dělíme na polní a skleníkové. Podstatnou roli ale hraje jejich způsob využití.

  • Celoročně jsou dostupné okurky skleníkové, tzv. hadovky, které jsou šlechtěny tak, aby měly tenkou slupku a ve středu málo semen. Obvykle jsou rovné, balené v plastové fólii, aby nevysychaly, toto lze příp. nahradit voskováním.

  • Tzv. okurky polní se pěstují na poli, a jsou proto spíše sezónní záležitostí.

  • Specifickým druhem okurek jsou tzv. kvašáky, které se hodí ke kuchyňské úpravě fermentací. Více v článku Kvašáky doma nesmí chybět! Jak si je jednoduše vyrobit? 

DOBRÉ VĚDĚT
Co je specifický proces úpravy potravin, který lidstvo zná tisíce let. Má pozitivní účinky na zdraví a právě okurky se pro kvašení hodí. Více v článku
Fermentace aneb když bakterie pracují pro nás!

  • Okurky nakládačky” dělíme podle velikosti a ostnů, které mají na povrchu a to na hruboostné a jemnoostné.

Proč do jídelníčku zařadit okurky?

Proč bychom měli okurky zařadit do jídelníčku? Důvodů je hned celá řada: 

  • Obsahují velké množství vody a tím pádem hydratují tělo.
  • Podporují zažívání a pomáhají při hubnutí.
  • Detoxikují organismus. 
  • Obsahují prospěšné vitamíny A a B, které zlepšují zrak, metabolismus, nervovou soustavu a stav pokožky
  • V okurkách je také vitamín C, který se stará o zdraví cév a dostatečnou pevnost kostí a zubů.
  • Najdeme v nich také důležité minerály – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo
  • Antioxidanty v okurkách podporují pružnost pleti. 
  • Šťáva z okurek prospívá dásním. 

Jak na nákup okurek?

Na první pohled se dobrá a zralá okurka pyšní pevnou a tuhou strukturou. Na povrchu je také hladká.
Na barvu okurky má vliv její druh: odstíny se pohybují od světle zelené až po úplně tmavou zelenou. 

Světlé žíhání a skvrny obvykle značí určitou odrůdu, nebo se vyskytuje na místech, kde se okurka dotýkala půdy.

Pokud okurku v obchodě najdeme v orosené fólii, mějme se na pozoru. Ve vlhkém prostředí se totiž okurky rychle kazí.

Uskladnění okurek

Jak skladovat čerstvé a zralé okurky, aby se nám nekazily?
Okurky mají rády pokojovou teplotu a tmavé místo – ideální je spíž, nebo sklep. Pokud tyto možnosti nemáme, postačí k uskladnění stín poblíž okna.

A co v případě, když okurku načneme, ale nesníme? Pak ji dáme do lednice. Nejlepší je využít k tomu přihrádku pro zeleninu a ovoce. Načatou okurku bychom měli sníst co nejdříve – pokud začne měknout, příliš si na ní už nepochutnáme. 

Tipy na zpracování okurek od Jakvkuchyni.cz

Okurky v kuchyni nachází obrovské využití. Z okurek můžeme připravit tato jídla:

Okurky můžeme jíst syrové, nakládat, smažit, vařit nebo dusit. Syrové okurky se hodí do osvěžujících salátů společně s další zeleninou.

Okurkový salát - klasika, která neomrzí

Okurkový salát - klasika, která neomrzí

Jak si nachystat dobrý okurkový salát, který se hodí jako zdravé osvěžení k hlavním jídlům? Jak na tuhle okurkovou klasiku prozradí...

Recept - suroviny a postup

Věděli jste, že slupky od okurek nám mohou krásně provonět domácnost? Stačí je dát do hrnce s vodou, přidat pár kapek citronu a vše chvíli povařit. Domácnost se brzy provoní příjemnou a osvěžující vůní. A až následně můžeme slupky od okurek hodit do bioodpadu

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*