Bramborový salát – chlouba každé rodiny, která má tisíce podob


Málokterý pokrm nabízí tolik možných variant, jako právě bramborový salát. I když jste zvyklí připravovat každý rok na Vánoce ten svůj, třeba právě letos dostanete chuť trochu experimentovat. Přinášíme inspiraci, čím vším je možné salát ozvláštnit, i jak ho odlehčit, aby zůstal chutný a přitom nebyl kalorickou bombou…  

Bramborový salát

Vajíčková story

„Dodnes si vzpomínám na jednu příhodu s bramborovým salátem, která způsobila, že ho od té doby dělám jinak,“ směje se 40letá Klára a vypráví, jak připravila pro své příbuzné v rámci pohoštění bramborový salát. Když nesla mísu na stůl, její 12letý synovec se rozzářil. „Hurá, teto, ty jsi udělala bramborový salát, ten mám moc rád,“ vykřikl a vrhl se k míse. Jeho nadšení ale netrvalo dlouho. „Když zabořil do salátu vidličku a ochutnal, vyčítavě se na mě podíval a zklamaně pronesl: Není tam vajíčko… Od té doby vždycky, když dělám bramborový salát, vzpomenu si na ten jeho nešťastný výraz a jdu dát vařit aspoň tři vajíčka natvrdo.“

A jak připravujete bramborový salát vy? Jak se zdá, existuje nekonečné množství receptů a každá rodina má ten svůj, jedinečný, na který nedá dopustit.

Bramborový salát – odlehčete salátu i tělu

Slavná česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová radila začátkem 19. století hospodyňkám připravovat bramborový salát ze zbytků, které zůstaly v kuchyni po hodování. Salát tak byl pokaždé jiný a objevovalo se v něm třeba i maso z kohouta nebo koroptve, telecí pečeně, uzený jazyk či šunka. Tento základ se pak doplňoval vařenými a za tepla rozkrájenými bramborami, nasekanou cibulí a na závěr se přidávala majonéza, která vše hezky spojila.

Také dnes řada z nás přidává do bramborového salátu šunku nebo uzené. V takovém případě se dá salát podávat i jako samostatný pokrm – ať už teplý, nebo studený. Častěji však plní funkci přílohy k masu nebo k rybám – například k tradičnímu smaženému kaprovi nebo vepřovým řízkům na Štědrý den.

V posledních letech ale převažuje snaha připravovat pokrmy v odlehčenější, a tedy i dietnější podobě.
Toho se dá dosáhnout především tím, že část majonézy (nebo celou dávku) nahradíte kysanou smetanou či ještě lépe bílým jogurtem.
Další možností je vyrobit si zálivku ze silného kuřecího vývaru, oleje a octa.

Pokud použijete jablečný ocet, získá salát jemnější chuť. Ze stejných důvodů se vyplatí nakrájet do salátu na kostičky jedno menší, oloupané jablíčko. Čím kyselejší, tím lepší.

Které brambory jsou nejvhodnější?

Aby se salát opravdu povedl, je třeba vybrat správnou odrůdu brambor. Proto hledejte v obchodech „varný typ A“, označovaný zelenou barvou. Jedná se o brambory s pevnou lojovitou dužinou, které nejsou moučnaté, nerozvařují se a nemění tvar ani při delší době varu. Mezi vyhlášené odrůdy patří například Keřkovské rohlíčky. Pokud přemýšlíte o ideální velikosti, tak nejvhodnější jsou ty sedmi až osmicentimetrové.

Při přípravě brambor na salát je důležité dodržet i další zásady – především vždy vařit brambory ve slupce a loupat je, dokud jsou ještě horké (pokud by vychladly, šlo by vám loupání mnohem hůř).
Dalším osvědčeným trikem šéfkuchařů je pak dát oloupané brambory před další úpravou vychladit do lednice – mnohem lépe se pak totiž krájí na pravidelné a úhledné kostičky.

Bramborový salát bez brambor

V klasickém bramborovém salátu nesmí chybět brambory, kořenová zelenina, cibule, hrášek a kyselé okurky.

Pro ty, kdo rádi experimentují, máme ale další vyzkoušené tipy – dokonce můžete brambory úplně vynechat a nahradit je jinými ingrediencemi – například celerem nebo cuketou. Obojí stačí povařit tzv. na skus a vychladlé pak nakrájet na kostičky.
Velmi chutná je i polenta, kterou můžete krátce orestovat na olivovém oleji spolu s cibulkou a pak přidat k vařené kořenové zelenině. Dál už je jen na vaší fantazii, jestli ještě přimícháte hrášek, nastrouhanou syrovou mrkev, křen anebo třeba podušenou dýni.   

I když zůstanete u klasického základu bramborového salátu, můžete mu dodat exotickou příchuť – třeba přidáním kostiček ananasu, avokáda, pomeranče nebo kuliček hroznového vína. Úplně jiný pak bude s naloženými houbami, ančovičkami nebo uzeným lososem. A co třeba vyzkoušet olivy nebo sušená rajčata? Výslednou chuť pak můžete ovlivnit přidáním pár kapek worchestru, lžící hořčice (vyzkoušejte anglickou) nebo bílého vína.  

Klasický bramborový salát bude ještě lepší, pokud mu dopřejete čas, aby se rozležel. Proto ho připravujte pokud možno den předem a uložte ho do lednice, nejlépe do vzduchotěsné mísy. Jestliže do něj ale přidáváte exotické ovoce, přimíchejte ho až těsně před podáváním.

Zjistili jsme

  • Při prodeji musí být brambory označeny názvem odrůdy, zemí původu i informací, zda se jedná o brambory rané (sklízejí se před dosažením zralosti), nebo pozdní (sklízejí se až po dosažení úplné zralosti).
  • Brambory skladujte v chladu a temnu, aby nezačaly klíčit. Pozor na mráz – byly by sladké!
  • Pokud koupíte brambory v igelitovém sáčku, hned je z něj doma přesypte, aby nezačaly ve vlhku hnít.  
  • Zelené brambory nevykrajujte, ale celé vyhoďte – obsahují jedovatý solanin, který vyvolává nevolnost nebo bolesti hlavy.
  • Brambory se u nás pěstují po celé republice, a z toho vyplývá i mnoho místních označení, jako třeba zemáky, kremple, kobzole nebo jablóška.
Výtečný bramborový salát k rybě či uzenému

Výtečný bramborový salát k rybě či uzenému

V každé rodině se dělá bramborový salát jinak a každý považuje za nejlepší právě ten svůj. Kdybyste ale přeci jen chtěli poradit...

Recept - suroviny a postup

Třídění odpaduPokud koupíte brambory v síťce, po přesypání hlíz ji nevyhazujte. Dobře poslouží třeba na zahradě při mytí rukou zašpiněných od země. Stačí, když do síťky vložíte mýdlo, zavážete ji provázkem a pověsíte ke kohoutku s vodou nebo k potůčku. Jestliže jste ale koupili brambory v igelitovém sáčku, odneste ho do kontejneru na plasty.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*