Ředkvičky jsou nenápadnou jarní zeleninou se svěžíchutí, navíc jsou plnévitamínů a minerálů, které příznivě působí na zdraví. Jak je nakupovat, skladovat a recept na pečené ředkvičky na Jakvkuchyni.cz!
![Kupujeme, skladujeme a připravujeme ředkvičky pro zdraví](https://www.jakvkuchyni.cz/wp-content/uploads/2022/04/redkvicky-1080x1080-fototext.png)
Proč do jídelníčku zařadit ředkvičky?
Do jídelníčku bychom tuto svěží zeleninu měli určitě zařazovat často pro jejich pozitivní účinky na zdraví.
Jaké zdravotní benefity ředkvičky nabízí?
- Podporují dobré trávení a zabraňují plynatosti.
- Obsahují vitamín C a posilují imunitu.
- Snižují cholesterol v krvi.
- Díky kyselině listové posilují nervovou soustavu.
- Selen v ředkvičkách podporuje produkci hormonů štítné žlázy.
Jak vybírat a nakupovat ředkvičky?
Ředkvičky rostou velmi rychle a v půdě by neměly zůstávat déle než 6 týdnů, jinak ztratí svou typickou štiplavou chuť. Budou dřevnaté, popraskané nebo příliš měkké.
Při nákupu ředkviček je ideální vybírat ředkvičky o velikosti 2 až 3 cm, v tuto chvíli jsou nejchutnější.
A jak poznáme čerstvou ředkvičku v obchodě?
Měla by mít zářivou barvu, být bez prasklin a samozřejmě by na sobě neměly plíseň.
Jak ředkvičky skladovat?
Ředkvičky jsou jarní zeleninou a právě v tomto období chutnají nejlépe. Bohužel velmi rychle ztrácí svou čerstvost – vadnou a sesychají.
Jakvkuchyni.cz přináší tipy, jak bychom je měli skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Možností je několik:
- v misce s trochou vody s kořínky a bez listů;
- v misce s trochou vody s kořínky a listy;
- na vlhkém ubrousku bez kořínků a listů;
- volně v lednici s kořínky a listy.
Ředkvičky si zaslouží naši pozornost – odmění se nám čerstvostí a příjemným křupnutím, když se do nich zakousneme.
Jak ředkvičky zpracovat?
Z ředkviček můžeme vykouzlit mnoho chutných, jednoduchých a rychlých receptů. Tato jarní zelenina se hodí například do:
- zeleninových salátů (zkuste třeba tento ředkvičkový salát);
- míchaných vajíček;
- dipu k masu;
- tvarohových pomazánek;
- polévek (zkuste třeba Jarní zelenou ředkvičkovou polévku).