Kupujeme, skladujeme a připravujeme ředkvičky pro zdraví

Ředkvičky jsou nenápadnou jarní zeleninou se svěžíchutí, navíc jsou plnévitamínů a minerálů, které příznivě působí na zdraví. Jak je nakupovat, skladovat a recept na pečené ředkvičky na Jakvkuchyni.cz!

Kupujeme, skladujeme a připravujeme ředkvičky pro zdraví
Článek Kupujeme, skladujeme a připravujeme ředkvičky pro zdraví na Jakvkuchyni.cz o tom, jak zpracovávat tuto zeleninu. (Zdroj: Shutterstock.com).

Proč do jídelníčku zařadit ředkvičky?

Do jídelníčku bychom tuto svěží zeleninu měli určitě zařazovat často pro jejich pozitivní účinky na zdraví.
Jaké zdravotní benefity ředkvičky nabízí?

  • Podporují dobré trávení a zabraňují plynatosti.
  • Obsahují vitamín C a posilují imunitu.
  • Snižují cholesterol v krvi
  • Díky kyselině listové posilují nervovou soustavu. 
  • Selen v ředkvičkách podporuje produkci hormonů štítné žlázy.   

    Jak vybírat a nakupovat ředkvičky?

    Ředkvičky rostou velmi rychle a v půdě by neměly zůstávat déle než 6 týdnů, jinak ztratí svou typickou štiplavou chuť. Budou dřevnaté, popraskané nebo příliš měkké. 

    Při nákupu ředkviček je ideální vybírat ředkvičky o velikosti 2 až 3 cm, v tuto chvíli jsou nejchutnější. 

    A jak poznáme čerstvou ředkvičku v obchodě?
    Měla by mít zářivou barvu, být bez prasklin a samozřejmě by na sobě neměly plíseň. 

    Jak ředkvičky skladovat?

    Ředkvičky jsou jarní zeleninou a právě v tomto období chutnají nejlépe. Bohužel velmi rychle ztrácí svou čerstvost – vadnou a sesychají.

    Jakvkuchyni.cz přináší tipy, jak bychom je měli skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Možností je několik:

    • v misce s trochou vody s kořínky a bez listů;
    • v misce s trochou vody s kořínky a listy;
    • na vlhkém ubrousku bez kořínků a listů; 
    • volně v lednici s kořínky a listy. 

      Ředkvičky si zaslouží naši pozornost – odmění se nám čerstvostí a příjemným křupnutím, když se do nich zakousneme. 

      Jak ředkvičky zpracovat? 

      Z ředkviček můžeme vykouzlit mnoho chutných, jednoduchých a rychlých receptů. Tato jarní zelenina se hodí například do:

      Ředkvičky můžeme péct v troubě jako přílohu k masu. Než se pustíme do práce, zamysleme se, jestli potřebujeme pečicí papír. Ten je totiž voskovaný a proto patří do směsného odpadu. Nejlépe uděláme, pokud nádobu vymažeme olejem. Ušetříme planetu i domácnost od zbytečného odpadu

      Napsat komentář

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


      *