Sláva italským šikovným ručičkám! Proč? Právě v Itálii vyšlechtili cukety. Zeleninu, ze které můžeme připravovat výborné a zdravé pokrmy. Proč bychom ji měli pravidelně zařazovat do našich jídelníčků? Jak cukety nakupovat, skladovat a následně efektivně zpracovat? Zajímavosti, užitečné informace a recept na pečené cuketové chipsy se sýrem na Jakvkuchyni.cz!
![Kupujeme, skladujeme a vaříme cuketu](https://www.jakvkuchyni.cz/wp-content/uploads/2022/06/Kupujeme-skladujeme-a-varime-cuketu.png)
Proč do jídelníčku zařadit cuketu?
Důvodů, proč by se měla cuketa pravidelně objevovat na našich talířích, existuje mnoho. Pojďme se na ně společně podívat:
- je velmi dietní – má jen minimum kalorií.
- Obsahuje spoustu vlákniny a tím zlepšuje naše trávení.
- Díky velkému množství vody pomáhá s detoxikací a hydratací organismu.
- Je variabilní – nachystáme z ní spoustu slaných i sladkých dobrot.
- Konzumací cukety získáme provitamín A, jsme tak odolnější a lépe vidíme.
- Díky vitamínům B, C, vápníku, draslíku, železu a hořčíků snižuje konzumace cukety únavu a naopak podporuje nervový systém.
Proto bychom neměli váhat a při nákupu bychom si měli cuketu přidat cuketu.
Tipy, jak nakupovat cuketu
Od května do října je ideální období pro nákup cuket. V této době “zakopáváme” o cukety téměř na každém rohu.
A jak v této obrovské nabídce poznáme dobrou cuketu?
Čerstvé cukety se pyšní svěží a přirozenou barvou. Dobrý kousek poznáme také podle toho, že je pevný a zároveň hezky pružný.
Pokud je cuketa příliš velká, gumová nebo tvrdá, ruce pryč. Možná se jedná o přezrálý kousek, na kterém bychom si už příliš nepochutnali…
Jak skladovat cuketu?
Při uskladnění mají cukety rády mírný chlad, přihrádka na zeleninu v naší lednici tak pro ně představuje ideální místo. Teplota by se zde měla pohybovat mezi 7 až 10 °C.
Pokud je cuketa čerstvě sklizená, vydrží nám v chladničce dokonce až tři týdny. Nesmí mít však narušenou slupku, to by ji pak napadla s velkou pravděpodobností plíseň.
Recepty a tipy na zpracování cukety
A jaké dobroty si z cukety v kuchyni můžeme vykouzlit? Snad všechny, na které si vzpomeneme.Mezi oblíbená jídla s cuketou se řadí například tyto pokrmy:
- cuketové hranolky s česnekem a parmezánem;
- grilované cukety s česnekem;
- cuketová polévka;
- vláčný cuketový chléb;
- zapečená cuketa se sýrem a šunkou;
- cuketové chipsy se sýrem;
- čokoládovo-cuketový koláč;
- cuketové scones s rybízem;
- cuketové placičky;
- grilovaná cuketa;
- cuketovo-krabí (humrová) pomazánka;,
- nakládaná cuketa s rajčaty a cibulkami a ve výčtu receptů by bylo možné pokračovat neustále dál…
Cuketa má další velkou výhodu – její zpracování nám nezabere příliš mnoho času. A to se hodí.
Pečené cuketové chipsy se sýrem
Pohoštění pro návštěvu, odpolední zobání u pěkného filmu nebo lehká večeře - ve všech případech nám cuketové chipsy se sýrem...
Recept - suroviny a postup