Zeleninový salát s uzeným sýrem a opečeným toastem

Příprava uzeného sýru není nikterak složit, je vhodná i pro ty, kdo s udírnou teprve začínají a výsledek stojí za to. Pokud ochutnáte domácí uzený sýr, s velkou pravděpodobností už nebudete chtít kupovaný.
Příprava uzeného sýru není nikterak složit, je vhodná i pro ty, kdo s udírnou teprve začínají a výsledek stojí za to. Pokud ochutnáte domácí uzený sýr, s velkou pravděpodobností už nebudete chtít kupovaný.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle množství surovin
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    sýr vhodný k uzení
    bylinky čerstvé či sušené
    česnek utřený
    zelenina rajčata aj.
    Zálivka na salát - med, citronová šťáva, sůl, pepř, příp. voda
    pečivo celozrnné, dle našeho výběru
Pokyny
  1. Sýr můžeme ponechat vcelku, nakrájet na kostičky, které by měly být přibližně stejně velké, nebo nastrouhat.
  2. K nakrájenému či k nastrouháme sýru, můžeme k němu přidat další suroviny dle naší chuti – viz výše.
  3. Výslednou směs promícháme a naplníme jí uzenářské střevo nebo síťku, stejně dobře nám může posloužit punčocha.
  4. Sýr umístíme od udírny a udíme tak dlouho, dokud nezíská typickou barvu, příp. dokud se jednotlivé kostičky sýru nespojí v jeden kus.
  5. Sýr udíme studeným nebo teplým kouřem. Nikdy by však teplota neměla překročit hranici 80ºC. Samotné uzení obvykle trvá 2-3 hodiny (dle typu uzení, velikosti a tučnosti sýru).
  6. Čerstvou zeleninu na salát omyjeme a nakrájíme na větší kousky, přidáme připravenou zálivku.
  7. Podáváme s čerstvě vyuzeným sýrem a opečeným celozrnným toastem. Dobrou chuť!

Pokud se rozhodneme pro přípravu uzeného sýra se zeleninovým salátem, případný odpad či nevyužité odřezky z přípravy patří do sběrných nádob na bioodpad, případně na kompost. Obaly od sýrů či koření třídíme samozřejmě dle druhu obalu produktu. Ideálně bez zbytků obsahu, pokud to jde, obaly zmačkáme či sešlápneme - díky zmenšení objemu je možné do sběrných nádob vytřídit více odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*